07 okt 2021

Fler svenskar vill lära sig arabiska

Intresset för att lära sig arabiska har ökat kraftigt i Malmö. Tidigare har studieförbunden haft svårt att locka nybörjare, men nu är efterfrågan stor.

Sökfunktion:

Hitta din språkutbildning

Intresset för att lära sig arabiska har ökat kraftigt i Malmö. Tidigare har studieförbunden haft svårt att locka nybörjare, men nu är efterfrågan stor.

– I våras var första gången som vi upplevde ett söktryck till arabiskan. Nu har vi även flera reserver, säger Lotta Holmberg, verksamhetsutvecklare på ABF i Malmö.

Folkuniversitetet har man till och med startat en extrakurs med anledning av att så många vill lära sig språket.

– Vi har fått starta två nybörjarkurser i Malmö. En vanlig höst är det max ett tiotal personer som läser arabiska hos oss men nu är det 24, säger Anna Svensson, kommunikatör på Folkuniversitetet och en av eleverna under höst.

Hon sökte till kursen eftersom hon har vänner från Syrien.

– Arabiska är kul, men visst är det svårt också. Man får större förståelse för invandrare som ska lära sig svenska, säger hon.

Enligt läraren Linda Diab, som undervisat på Folkuniversitetet i snart 30 år, beror det ökade söktrycket sannolikt på att Malmöborna hör arabiska allt mer.

– Man kommer ju i kontakt med språket väldigt ofta i Malmö nu, säger hon.

Flera av eleverna har nytta av språkkunskaperna i arbetslivet, men för Ellen Bjerborn handlar det främst om ett konstnärligt intresse.

– Jag tycker att det arabiska alfabetet är så vackert och visuellt, säger hon.

Johan Mårtensson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Vill du gå en kurs i duvmatning?

Medborgarskolan i Stockholm har skapat en internetsnackis med sin kurs i duvmatning, där deltagarna bland annat ska lära sig att kasta brödbitar utan att träffa duvorna i huvudet. – Ja, vi har hört att den diskuteras, skrattar Paula Ludewig på Medborgarskolans marknadsavdelning. Det är roligt att den får så mycket uppmärksamhet, det hade vi aldrig kunnat tro.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Zombies – här är andra terminen

Vad ska du göra när de levande döda börjar gå på gatorna? Senast var söktrycket enormt till utbildningen. Snart börjar höstens kurser. I september börjar nästa kurstillfälle av den omåttligt populära kursen ”Att överleva en zombieattack” på ABF i Borlänge. När kursen startade i vintras fick man in över 200 ansökningar till de 12 platserna. Det gjorde att det startades fler zombiekurser i hela lan ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Nu vill vi ta barnen med på kurs

Glöm föräldraledighet med lata dagar i hemmets lugna vrå. Dagens föräldrar vill utvecklas och lära sig nya saker – gärna tillsammans med sina barn. – Vi ser ett starkt ökat intresse för kurser för föräldralediga. Många vill inte bara gå hemma utan tar upp ett gammalt intresse under föräldraledigheten, säger Anna Svensson, marknadskommunikatör på Folkuniversitetet.
Läs mer