08 okt 2021

Bästa tipsen när du ska välja program

Gymnasieantagningens chef ger sina bästa tips till årets nior inför valet.

Charlott Andersson är chef på gymnasieantagningen och delar gärna med sig av sina bästa råd til ldig osm går i nian och nu ska välja din framtid. Till att börja med, säger hon, ska du tänka över dina intressen för att hamna så rätt som möjligt, men också e var du har dina bästa möjligheter. Och för detta tar man hjälp av sin studievägledare– det är därför de här där.

Webbplatsen

Håll koll på den centrala webbplats som är aktuell i din kommun, till exempel gymnasieantagningen i Stockholm, gymnasieantagningen i Göteborg och skanegy.se i Skåne. Där gör du dina ansökningar med det lösenord du får hemskickat. Det är viktit att ha koll på den och på lösenordet, du kommer att behöva det hela tiden.

Läs på om programmen

Ta reda på så mycket som möjligt om vilka gymnasieprogram som finns och vad de leder till. Vill du gå yrkesprogram eller högskoleförberedande? Samhällsprogrammet är det absolut vanligaste, en fjärdedel av eleverna får någon variant av det.

Kolla olika skolor

Bara Stockholms län har ungefär 1200 nationella program. Och antagningspoängen skiljer så från skola till skola. Så det gäller att avgränsa sig – program, område, skoltyp.

Öppet Hus-dagar

Planera in gymnasiernas öppet hus-dagar – undersökningar visar att de är viktiga för att välja. På öppet hus får du en känsla för skolan, hur du tar dig dit, hur stor den är och hur den fungerar.

Vägen till högskola

Yrkesprogram innebär inte att vägen till högskola är stängd. Man har  att läsa in den kurs som krävs för att bli behörig.

Två ansökningar

Den preliminära ansökningen är för att se hur du ligger till så att du slipper en kalldusch när det gäller. Till den slutgiltiga ansökningen kan man radera alla val och lägga till nya.

Introduktionsprogram

Förra året var 13 procent av niondeklassarna obehöriga till de nationella programmen. Om du kan vara en av dem finns det introduktionsprogram – ta med ett sådant mot slutet av din ansökningslista.

Sök många utbildningar

Sök inte för få utbildningar. Minst fem, men det finns ingen övre gräns. Gardera dig. Om du är osäker på din chans på favoritprogrammet, lägg det ändå överst – du kommer att gräma dig om det stryks för att kommit in på något annat.

Tidigare elever

Jämför gymnasieskolor. Läs vad elever som redan går där tycker om utbildning, miljö, lärare och sin egen utveckling.

Maria Forsström

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

"Passar dem som vill göra skillnad"

Fanny, Emma och Stefani valde skola med biståndsinriktning. Ett intresse för andra kulturer och en vilja att hjälpa andra är gemensamt för Fanny Christensen, Emma Sundström och Stefani Marinkovic. De går alla tredje året på samhällsvetenskapsprogrammet med bistånds- och hjälpverksamhetsinriktning på Stockholms Stadsmissions gymnasieskola. –      ­Jag valde skolan eftersom ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Tjejer släpps inte in i byggbranschen

Fler och fler tjejer söker sig till gymnasieprogram inom el, bygg och fordon. Men trots viljan att trotsa invanda könsroller har unga kvinnor svårt att slå sig in på arbetsmarknaden. Antalet kvinnliga sökande till de traditionellt manliga yrkesförberedande programmen på gymnasiet har ökat på många fronter. Men flera faktorer bidrar till att mansdominansen i vissa yrken bibehålls.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Läraren som ger eleverna "förläxa"

Traditionell katederundervisning kan snart vara ett minne blott. "The flipped classroom" ger lärarna mer tid för eleverna – utan läxor. På läraren Daniel Barkers fysiklektioner i gymnasieskolan Norra Real i Stockholm ser undervisningen inte längre ut som vanligt. I stället för att han föreläser för eleverna ägnas lektionen till frågor, uppgifter och diskussioner.
Läs mer