14 okt 2021

"Passar dem som vill göra skillnad"

Fanny, Emma och Stefani valde skola med biståndsinriktning.

Ett intresse för andra kulturer och en vilja att hjälpa andra är gemensamt för Fanny Christensen, Emma Sundström och Stefani Marinkovic. De går alla tredje året på samhällsvetenskapsprogrammet med bistånds- och hjälpverksamhetsinriktning på Stockholms Stadsmissions gymnasieskola.

      ­Jag valde skolan eftersom jag är intresserad av andra kulturer och vill studera juridik och människorätt i framtiden. Men först vill jag nog volontärarbeta i Afrika, säger Stefani.

Förutom en inblick i Stockholms stadsmissions olika hjälpprojekt har eleverna studerat olika samhällsstrukturer, internationella frågor och människors livsvillkor i världen.

      Utbildnigen passar dem som vill göra skillnad och är intresserad av globala frågor, säger Fanny.

I december åkte klassens tio elever till Senegal i västra Afrika för att studera insatsarbete på plats. Under den åtta dagar långa resan runt om i landet besökte de flera skolor, sjukhus och jordbruksprojekt för att samla information till sina projektarbeten.

Innan hade eleverna haft mejlkontakt med elever på en skola i byn Diofior som de sedan sov över hos en natt.

      Det var en helt fantastisk resa. Det går inte att sitta i ett klassrum och tro att man förstår hur de har det, man måste uppleva det på riktigt, säger Emma.

Fler liknande utbildningar

Globala gymnasiet i Stockholm

Samhällsvetenskapsporgrammet. Här kan eleverna välja global profil som har fokus på hållbar utveckling och globala frågor. Det finns även en global spetsutbildning där eleverna kan läsa universitetskurser.

Consensums gymnasium i Sollentuna

Barn-och fritidsprogrammet och Vård- och omsorgsprogrammet. Erbjuder kursen Internationellt arbete och möjlighet till praktik och studiebesök utomlands.

Fredrika Bremers gymnasium i Haninge

Samhällsvetenskapsprogrammet. Internationell profil på samhällsvetenskapliga inriktningen. Fokus på internationella frågor och FN:s arbete runt om i världen. Certifierad FN-skola.

Mer intressant läsning inför gymnasievalet

Studievägledarens bästa tips inför gymnasievalet

Test: Vilket gymnasieprogram passar dig?

Välj rätt program till gymnasiet

Ny trend: Volontärarbeta på gymnasiet

Josefin Svenberg

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-19

Ny kontroll ger friskolor bakläxa

Skolinspektionen har skärpt kontrollen av friskolor och gör nu tillsyn innan skolstart. 3 av 26 granskade skolor måste rätta till brister för att få öppna i höst. – 32 ivriga barn ska börja i vår skola och lärarna är supertaggade inför höststarten. Så det måste bara gå bra, säger Lina Walin, rektor för Näshulta friskola utanför Eskilstuna, en av de nya friskolor som har fått ett föreläggande om br ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Visst kan du ångra ditt gymnasieval

Gymnasievalet innebär stor beslutsångest för många niondeklassare – men lugn. Det finns chans att ångra sitt val. Hitta rätt i gymnasiedjungeln Hitta din gymnasieutbildning Fakta: Gymnasieprogrammen Nu är det dags att välja till gymnasiet – ett val som innebär beslutsångest för många nior. För vad händer om jag väljer fel? – Jag är absolut orolig för att till exempel hamna i en klass som inte pass ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

De gör godast skolmat

Nu är Sveriges godaste skolmat korad. Klassisk husmanskost med lite twist fällde avgörandet i SM-finalen för skolkockar.2

Läs mer