07 okt 2021

Störst konkurrens till psykolog och veterinär

Fler sökande men färre antagna. Civilingenjörsutbildningen ökar mycket i popularitet men allra högst konkurrens om platserna är det på psykolog- och veterinärutbildningen. Det visar en ny rapport om antagningen till högskolan ht 2013.

Inför hösten 2013 sökte 134 000 personer, utan tidigare högskolestudier, till utbildningar vid universitet och högskolor. Det är en ökning med 7 procent jämfört med föregående höst då antalet var 126 000. Samtidigt blev färre antagna, Av de sökande utan tidigare högskolestudier blev 44 procent antagna hösten 2013, medan andelen varit konstant över 50 procent under åren 2000 och 2011. 

Bland yrkesexamensprogrammen ökade antalet sökande till nästan alla program inför höstterminen 2013. Civilingenjörsprogrammet lockade flest förstahandssökande, 11 400 personer. Det är en ökning med fem procent jämfört med förra hösten. Därefter följer utbildningarna till sjuksköterska och jurist med 8 000 respektive 6 500 förstahandssökande.

Flest behöriga förstahandssökande per antagen, bland yrkesexamensprogram med minst 100 antagna, hade utbildningarna till psykolog (9,3 behöriga första-handssökande per antagen), veterinär (6,9), läkare (5,8) och sjukgymnast (5,6).

Hitta rätt högskoleutbildning

Sök bland Sveriges samtliga kurser och program på högskolan i AllaStudiers sökfunktion

AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Så tänker du kreativt

Nya intryck kan hjälpa dig att komma på bra idéer. Vad du än studerar eller jobbar med behövs då och då en förmåga att tänka kreativt. Men hur gör man det? – I min utbildning är kreativiteten där som ett verktyg hela tiden, berättar Kine Schjerverud, som går en masterutbildning i modedesign på Högskolan i Borås. Men kreativitet är inte bara för personer med skapande yrken, som modedesigner.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Bagdad samarbetar med Luleå

Bland annat hoppas man på ett utbyte av gästprofessorer och forskning mellan de båda universiteten. Universitetet i Bagdad och Luleå tekniska universitet har tecknat avtal om ett utbildnings- och forskningssamarbete. I första hand innebär det att doktorander från Irak kan komma till Luleå för att bedriva forskning. Så småningom hoppas man på en utveckling som innebär ett utbyte av gästprofesso ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-11

Populärare att bli lärare igen

Efter en kraftig minskning av ansökningar till lärarprogrammet de senaste åren ökar nu ansökningar med 21 procent jämfört med förra året. Höstterminen 2011 startade lärarutbildningen i ny form. Från att tidigare ha varit ett sammanhållet sökalternativ - en lärarutbildning med olika inriktningar - finns nu fyra olika lärarprogram att söka som leder till fyra olika examina: förskollärarexamen, grund ...
Läs mer