23 sep 2014

Mitt-i-karriärister vill utbilda sig

De som befinner sig mitt i karriären vill utvecklas, men inte bli chef. Däremot kan två tredjedelar tänkas sig ta ledigt från jobbet några timmar varje vecka för att plugga, visar Mitt i karriären-barometern.

Undersökningsföretaget YouGov har på uppdrag av Folkuniversitetet frågat ett representativt urval av svenskar mellan 40 och 55 år om deras syn på karriären och yrkeslivet. Barometern visar att många är sugna på en förändring, men bara en liten del (14%) söker nytt arbete.

Barometern visar att många är villiga att lägga tid på att hitta ny kunskap och inspiration. Hela två tredjedelar av de tillfrågade kan tänka sig att ta ledigt några timmar varje vecka för att gå en utbildning eller kurs.

Hitta kursen

Söker du utbildningar som tar dig vidare i karriären?

Hitta kursen här

Mitt i karriären-barometern
  • 56 % vill byta jobb men bara 14 % söker aktivt arbete
  • 33 % vill byta yrkesroll
  • 46 % upplever att det är en utmaning att hantera nivån på arbetsbelastningen.
  • 19 % kan tänka sig att starta eget på hel- eller deltid
  • Intresset för att uppnå chefskap eller ledande befattning på arbetsplatsen är lågt, enbart 4 % uppger det som en drivkraft
  • 36 % ser möjligheten att uppnå självständighet och frihet i arbetet som en drivkraft
  • 66 % kan tänka sig att ta ledigt några timmar i veckan för att gå en utbildning eller kurs
Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 23 sep 2014

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Plugga något nytt och byt upp dig

För medelålders personer som satsar på en helt ny karriär är det klassiska yrken som gäller. Sjuksköterska och lärare är de populäraste valen. Och det är mest kvinnor som sadlar om. Efter nästan 20 år som journalist vill Anna Helmerson göra något annat. Efter tre år kommer hon att vara färdig sjuksköterska. – Jag är 45 år i dag. När jag är klar är jag 48.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Så får du chefen att betala för din kurs

Är du sugen på att gå en kurs  som vässar dig i karriären? Då har du två utmaningar: Först att hitta rätt kurs – och sedan att övertyga chefen om att pröjsa. Rätt kurs hittar du enklast genom att googla, eller gå in på exempelvis utbildning.se, och prata med andra i ditt nätverk som har gått liknande kurser. – Skriv ner vad som skiljer olika kurser åt vad gäller kostnad, tidsomfattning och vi ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

En karriärplan styr in dig på rätt kurs

Jobbar du och känner att det viktigaste i ditt yrkesliv är att få kompetensutveckling och lära dig nytt? Då är du inte ensam. Gör en karriärplan så blir målen tydliga. Resultaten från Mitt i karriären barometern på 40-55-åringar som Yougov och Folkuniversitetet nyligen gjort, är tydliga. Den viktigaste drivkraften för oss på jobbet är att lära oss nya saker och personlig utveckling.
Läs mer