18 jul 2022

Komvux på distans – så funkar det!

Är du sugen på att läsa upp dina betyg, men har av någon anledning inte möjlighet att göra det på plats? I dag går de allra flesta komvuxutbildningarna att läsa på distans och kombinera med just din livssituation.

Vill du styra din egen tid, är platsoberoende och vill kunna kombinera dina studier med arbete? Då är en komvuxutbildning på distans något för dig. Christina Långström Andreasson är områdesansvarig för distansutbildningar och lärare på Lernia.

Hur funkar komvux på distans?
– I ansökningsfasen funkar det på samma sätt som med vanliga utbildningar, du söker via kommunen som är ansvarig för komvuxutbildningarna. Vi på Lernia har ett individuellt upplägg för våra elever på distans – man läser i sin egen takt. Vissa slutför en hundrapoängskurs på fem veckor medan andra kanske gör det på tjugo.

Se alla komvuxutbildningar på distans. 
Se alla komvuxutbildningar. 

Hur stor koll har skolan på eleverna?
– Vi håller koll på elevens aktivitet och närvaro i läroplattformen, men elever som läser på distans måste i högre utsträckning än elever i klassrumsutbildning själv driva studierna framåt. Lärare stöter på och frågar hur det går. Eleven kan också kontakta läraren för handledning. När eleven lämnat in en uppgift ger läraren återkoppling.

Hur går examinationerna till?
– Som regel har vi en avslutande bedömning öga mot öga via exempelvis Skype. Det ger en direktkontakt där eleven får svara på frågor och resonera kring kursens innehåll. Då blir det tydligt om eleven har kunskaper som motsvarar kunskapskraven.

Vilka fördelar finns i att plugga på distans?
– En fördel är att du själv kan styra din tid, en annan att du är platsoberoende och att du dessutom kan kombinera studier med arbete. Av olika anledningar kanske du inte blir beviljad studiemedel och det här är enda alternativet för att på sikt kunna bli behörig till en högre form av utbildning.

Vilka är det som väljer att läsa på distans?
– Alla möjliga och omöjliga! Det kan bero på allt från föräldraledighet eller social fobi till att man har koncentrationssvårigheter eller att du vill klara av kursen väldigt snabbt. Det är väldigt olika.

Vad har du för tips till den som pluggar eller funderar på att plugga komvux på distans?
– Att skapa utrymme i kalendern och ha tydliga rutiner. Läser du heltid på distans måste du ha riktlinjer att till exempel gå upp på morgonen och ha fasta pluggtider. Ha kontroll på när uppgifterna ska lämnas in så att du har framförhållning och kan prioritera.

Vilka är de största utmaningarna?
– Det blir väldigt mycket skriftligt, även om vi kan anpassa redovisningsformerna för elever som har läs- och skrivsvårigheter, så du bör ha en god förmåga att skriva och läsa litteratur. Kan du det blir det enklare att studera på distans. Dessutom är självdisciplin viktigt för att nå studiemålen!

10 frågor och svar om komvux

Gav artikeln inte svar på dina frågor? Behöver du mer kött på benen? Vi har listat de vanligaste 10 frågorna och svaren om komvux.

Intervju från 2016

Senast uppdaterad: 18 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Ni är lurade, studenter...

Studenterna har långt kvar till vuxenlivet. Expert: Fortsatta studier tyvärr enda alternativet. Snart fyller lastbilsflaken med frihetstörstande studenter gatorna över hela Sverige. Världen ligger för deras fötter. Nu börjar vuxenlivet på allvar. Eller? – Om de som tar studenten tror att nu är skolan slut, nu börjar livet på riktigt, då kan man säga att de är lurade.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Plugga när och hur du vill

Glöm att sitta i skolbänken mellan åtta och tre. Allt fler på Komvux väljer flexibla studier där du pluggar på egen hand i din egen takt. Agnes pluggar matte och jobbar samtidigt. Sökfunktion: Hitta din komvuxutbildning  Hitta din komvuxutbildning på distans – Vi ser ett ökat tryck på flexibla studier. Folk vill kunna kombinera till exempel studier och jobb och vill inte vara låsta, säger Bir ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Komvux blev nystarten efter olyckan

När Cecilia Lopes råkade ut för en motorcykelolycka i ettan på gymnasiet förändrades livet. Komvux blev nystarten som gav henne ett nytt yrke. Cecilia Lopes var helt klar över att hennes framtid låg i restaurangbranschen. Med en pappa och farfar som restaurangägare i Portugal var planen att hon skulle jobba där efter att ha avslutat hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet.
Läs mer