08 okt 2021

Bästa tipsen när du ska välja program

Gymnasieantagningens chef ger sina bästa tips till årets nior inför valet.

Charlott Andersson är chef på gymnasieantagningen och delar gärna med sig av sina bästa råd til ldig osm går i nian och nu ska välja din framtid. Till att börja med, säger hon, ska du tänka över dina intressen för att hamna så rätt som möjligt, men också e var du har dina bästa möjligheter. Och för detta tar man hjälp av sin studievägledare– det är därför de här där.

Webbplatsen

Håll koll på den centrala webbplats som är aktuell i din kommun, till exempel gymnasieantagningen i Stockholm, gymnasieantagningen i Göteborg och skanegy.se i Skåne. Där gör du dina ansökningar med det lösenord du får hemskickat. Det är viktit att ha koll på den och på lösenordet, du kommer att behöva det hela tiden.

Läs på om programmen

Ta reda på så mycket som möjligt om vilka gymnasieprogram som finns och vad de leder till. Vill du gå yrkesprogram eller högskoleförberedande? Samhällsprogrammet är det absolut vanligaste, en fjärdedel av eleverna får någon variant av det.

Kolla olika skolor

Bara Stockholms län har ungefär 1200 nationella program. Och antagningspoängen skiljer så från skola till skola. Så det gäller att avgränsa sig – program, område, skoltyp.

Öppet Hus-dagar

Planera in gymnasiernas öppet hus-dagar – undersökningar visar att de är viktiga för att välja. På öppet hus får du en känsla för skolan, hur du tar dig dit, hur stor den är och hur den fungerar.

Vägen till högskola

Yrkesprogram innebär inte att vägen till högskola är stängd. Man har  att läsa in den kurs som krävs för att bli behörig.

Två ansökningar

Den preliminära ansökningen är för att se hur du ligger till så att du slipper en kalldusch när det gäller. Till den slutgiltiga ansökningen kan man radera alla val och lägga till nya.

Introduktionsprogram

Förra året var 13 procent av niondeklassarna obehöriga till de nationella programmen. Om du kan vara en av dem finns det introduktionsprogram – ta med ett sådant mot slutet av din ansökningslista.

Sök många utbildningar

Sök inte för få utbildningar. Minst fem, men det finns ingen övre gräns. Gardera dig. Om du är osäker på din chans på favoritprogrammet, lägg det ändå överst – du kommer att gräma dig om det stryks för att kommit in på något annat.

Tidigare elever

Jämför gymnasieskolor. Läs vad elever som redan går där tycker om utbildning, miljö, lärare och sin egen utveckling.

Maria Forsström

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Fordons- och transportprogrammet

Är du intresserad av tekniken i olika fordon, vill lära dig mer om konstruktion och service eller tycker att yrkeschaufför verkar ett skoj jobb, är fordons- och transportprogrammet helt klart din grej. Många skolor erbjuder dessutom körkort när du läser fordons- och transportprogrammet, vilket kan vara bra att veta. Fem inriktningar finns att välja bland: TransportChaufförer, se hit!
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Frågor och svar om gymnasievalet

Undrar du vad du ska välja? Här svarar AllaStudiers expert Chris Wigh på de fem vanligaste frågorna om gymnasievalet. – Du ska välja både skola och utbildning, så utbudet är hur stort som helst. Kolla att kursutbudet på skolan passar dig. Är det en liten eller stor skola, och vad är du van vid? Tänk igenom vad som passar dig. – Skriv upp vad som är viktigt just för dig och se sedan vilken sk ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-04-24

Nu kan du välja om till gymnasiet

Känner du att du har valt fel till gymnasiet? Det är inte för sent. Nu börjar omvalsperioden, när du kan göra ändringar i din ansökan.
Läs mer