Fem vanligaste frågorna om gymnasievalet
08 okt 2021

Frågor och svar om gymnasievalet

Undrar du vad du ska välja? Här svarar AllaStudiers expert Chris Wigh på de fem vanligaste frågorna om gymnasievalet.

1) Vilken skola och utbildning ska jag välja?

– Du ska välja både skola och utbildning, så utbudet är hur stort som helst. Kolla att kursutbudet på skolan passar dig. Är det en liten eller stor skola, och vad är du van vid? Tänk igenom vad som passar dig.

– Skriv upp vad som är viktigt just för dig och se sedan vilken skola som matchar dina önskemål bäst. Det kan t.ex. vara verksamhet som ligger utanför lektionstid som spex, teatergrupper, miljögrupper etc.

– Gå på öppet hus och på utbildningsmässor. Vissa skolor har också ”skuggningar” när du kan vara med en dag på skolan. Förbered frågor i förväg och försök sätta dig in i hur skolan är.

– Tänk på att yrkesförberedande program inte ger behörighet till högskolan.

– Nej, gymnasievalet är inget livsavgörande val. Det går att komplettera i efterhand.

Studiefakta

Gymnasieprogrammen

Spetsutbildningar

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-03-29

Ansökan till gymnasiet

Här hittar du alla viktiga datum, länkar och tips inför ansökningen till gymnasiet. OBS! Tänk på att noga kolla just din kommuns datum eftersom de skiljer sig beroende på var i Sverige du bor! I slutet på januari eller början av februari får alla nior ett lösenord till den intagningssajt som finns i din kommun hem i brevlådan. När du fått det gör du ditt val online.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

Från Boden till Lund - för fysiken

Karl Nordenstorm flyttade från Boden till Lund för att kunna gå Sveriges enda gymnasieprogram med inriktning på fysik. Lund är just nu en av världens mest spännande platser att plugga fysik på. Karl kom till Lund för två år sedan och var då en av de första eleverna på den spetsutbildning i fysik som startade på Polhemsskolan. Det innebär att han har dubbelt så mycket fysik på schemat som andra nat ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Friskolor drar upp snittbetyget

Ju större andel elever som går i friskola, desto högre snittbetyg för alla elever i kommunen, visar en ny forskarrapport. Eleverna i de kommunala skolorna drar lika stor nytta av friskolorna i form av bättre resultat, enligt studien från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (Ifau). Om andelen friskoleelever i en kommun ökar med tio procentenheter förbättras niondeklas ...
Läs mer