13 okt 2021

Från Boden till Lund - för fysiken

Karl Nordenstorm flyttade från Boden till Lund för att kunna gå Sveriges enda gymnasieprogram med inriktning på fysik. Lund är just nu en av världens mest spännande platser att plugga fysik på.

Karl kom till Lund för två år sedan och var då en av de första eleverna på den spetsutbildning i fysik som startade på Polhemsskolan. Det innebär att han har dubbelt så mycket fysik på schemat som andra naturvetare och dessutom mer matematik.

- Jag tyckte det lät bra med spetsutbildningar och framförallt den här gymnasieutbildningen i fysik eftersom jag är intresserad av naturvetenskap. Dessutom ville jag flytta hemifrån och tyckte Lund lät som en trevlig stad, säger Karl.

Det är flera i klassen som sökt sig till programmet från andra delar av Sverige. Polhemsskolan är den enda gymnasieskolan i landet som har ett fysikprogram och det är ingen slump att det hamnat just här. Lund ligger nämligen i forskarvärldens framkant inom just fysik där Lunds universitet är världsledande inom t ex nanovetenskap, atomfysik och astronomi. Just nu byggs också framtidens forskningsanläggningar Max IV och ESS, vilket gör Lund till en av Europas mest spännande plats att plugga fysik på just nu.

Att gå en spetsutbildning innebär framförallt att plugga med andra som har ett starkt intresse för ett visst ämne. Karl tycker att det är övervägande positivt att plugga på ett spetsprogram. Eleverna är studiemotiverade och det gör att det blir en positiv känsla i klassen. Dessutom är det riktigt bra lärare, tycker Karl, flera  kommer från Lunds universitet.

En av faktorerna som gjorde att han valde spetsutbildning var att studierna förbereder bra för högskolestudier, takten liknar den på högskolan och vissa kurser kan eleverna läsa på högskolenivå och få högskolepoäng för.

- I början var det lite pressande. Jag var van att vara bäst i allt på högstadiet, nu är jag bara bäst på vissa saker, säger Karl.

Karl känner sig osäker på vad han ska göra i framtiden. Kanske blir det Lund men han kan också tänka sig att jobba utomlands. Till våren gör klassen studiebesök på den kända forskningsanläggningen Cerne i Schweiz, känd för många från Dan Browns bok "Änglar och Demoner".

- Jag vet inte exakt vad jag vill jobba med men jag har en klar bild över hur mitt arbete ska se ut. Jag vill gärna vara chef på en stor arbetsplats och vara inblandad i projekt där det byggs saker med stor kraft. Vi var på studiebesök på kärnkraftverket i Oskarshamn igår och jag blev inspirerad av labbet där de bygger kopparcylindrar för slutförvaring. Där jobbar de för ett gott syfte och sysslar med problemlösning för stora projekt. Det intresserar mig, säger Karl.

Det här är spetsutbildningar

Fysikprogrammet på Polhemsskolan i Lund är en av de 10 första spetsutbildningar som just nu är i full gång runt om i Sverige. Till hösten är ytterligare 10 stycken program beviljade att starta.

Spetsutbildningar på gymnasiet

Fysikutbildningar på högskolan

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 13 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-12

Tonåringar forskar på sommarlovet

Badkläderna byts mot forskarrockar och stranden mot kemilabb. Under två sommarlovsveckor får 40 tonåringar prova jobbet som forskare på Kemicentrum i Lund. Att många sovmorgnar försvinner är inget bekymmer, enligt Maaike Fokkema, 17. – Det här är intressant och man lär sig mycket som man kommer att ha nytta av, säger Maaike. Forskarskolan arrangeras av Astra Zeneca, och eleverna har bland annat p ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så tycker niorna om skolplikt i gymnasiet

Gör gymnasiet obligatoriskt för att minska ungdomsarbetslösheten. S-förslaget som presenterades i går skulle innebära skolplikt upp till 18 år. Gymnasieutbildning är en förutsättning för att unga ska få jobb, det menar Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och partiets utbildningspolitiska talesman Ibrahim Baylan som ska lägga fram förslaget på partiets kongress i april.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Många hoppar av lärlingsutbildning

Intresset för gymnasieskolans nuvarande lärlingsutbildning är svalt. Dels är det färre som börjar som lärling, dels är avhoppen stora, visar en rapport från Skolverket. Antalet lärlingar i årskurs 1 var i våras nere på 1 800 – en halvering på tre år. Bland dem som började på lärlingsutbildningen hösten 2011 hade 40 procent hoppat av året därpå.
Läs mer