12 apr 2016

Tonåringar forskar på sommarlovet

Badkläderna byts mot forskarrockar och stranden mot kemilabb. Under två sommarlovsveckor får 40 tonåringar prova jobbet som forskare på Kemicentrum i Lund.

Att många sovmorgnar försvinner är inget bekymmer, enligt Maaike Fokkema, 17.

– Det här är intressant och man lär sig mycket som man kommer att ha nytta av, säger Maaike.

Forskarskolan arrangeras av Astra Zeneca, och eleverna har bland annat provat på att tillverka värktabletter. När Metro hälsar på gör Maaike och hennes kamrater ett experiment där de häller glycerol på kaliumpermanganat så att det självantänds.

– Jag vill ge eleverna labbvana, det är bra att ha när de börjar på universitetet, säger handledaren David Andersson.

Johan Mårtensson
Senast uppdaterad: 12 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-03-29

Ansökan till gymnasiet

Här hittar du alla viktiga datum, länkar och tips inför ansökningen till gymnasiet. OBS! Tänk på att noga kolla just din kommuns datum eftersom de skiljer sig beroende på var i Sverige du bor! I slutet på januari eller början av februari får alla nior ett lösenord till den intagningssajt som finns i din kommun hem i brevlådan. När du fått det gör du ditt val online.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Nollningen: Sexistisk mobbning

Kränkande nollning på gymnasieskolor. Elever vittnar om sexistisk mobbning och kränkande ”snygghetsparader”. Skolan tar nu krafttag mot problemen. Sexlekar, alkoholförgiftning och utpressningsförsök – varje år rapporteras det om skandaler i samband med ”nollningar” vid skolstarten på gymnasier, högskolor och universitet. Senast i raden är Gångsätra gymnasium på Lidingö, där elever vittnar om sexis ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Regeringen får kritik för gymnasiet<br />– från de egna leden

Regeringen får bakläxa för sin hantering av gymnasiereformen. Utbildningsutskottet vill återuppta förhandlingarna om hur den nya gymnasieskolan ska finansieras.

Läs mer