21 okt 2021

Många hoppar av lärlingsutbildning

Intresset för gymnasieskolans nuvarande lärlingsutbildning är svalt. Dels är det färre som börjar som lärling, dels är avhoppen stora, visar en rapport från Skolverket.

Antalet lärlingar i årskurs 1 var i våras nere på 1 800 – en halvering på tre år. Bland dem som började på lärlingsutbildningen hösten 2011 hade 40 procent hoppat av året därpå. Många av dem började i stället på ett "vanligt" yrkesprogram. Kvalitetsbrister, dåligt rykte och uteblivet stöd från flera branschorganisationer kan vara några förklaringar till att elever väljer bort lärlingsutbildningarna, enligt Skolverket.

Regeringen har aviserat en ny form av lärlingsutbildning, där eleverna blir anställda och de aktuella företagen får ett kraftigt höjt statsbidrag.

Fakta lärlingsutbildning på gymnasiet

Lärlingsutbildningen infördes på försök 2008 och blev permanent i och med gymnasiereformen 2011.

Andelen elever som går ett yrkesprogram som lärling är marginell, och var i våras nere på 5,1 procent. Den kull som började som lärling läsåret 2012/13 bestod av 1 854 elever.

Hösten 2012 hade 177 skolor i landet lärlingsutbildning, med i snitt 12 lärlingar var. Av de skolor som har relativt många lärlingar dominerar de fristående Praktiska och Yrkesgymnasiet.

Källa: Skolverket

Läs också

Fakta: Lärlingsutbildningar

Sökes: 10 000 till fastighetsbranschen

Lärling på komvux:

Direkt från lärling till Michelinkrog

Stockholm TT/AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så stjäl du jobbet av arga snickaren

Anders Öfvergård är snickaren som blev en TV-profil. För AllaStudiers räkning tipsar han om de bästa vägarna till utbildningen – och hur du får hans jobb. Sökfunktion: Hitta din utbildning inom bygg och anläggning Anders har gått den långa vägen till jobbet på TV. Efter teknisk linje på gymnasiet pluggade han till byggingenjör med inriktning mot arkitekt.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Dansare – med kroppen som verktyg

Älskar du musik? En dansare förmedlar känslor och berättelser med kroppen. Nathalie är premiärdansös på Kungliga baletten. Tips: Så lyckas du som dansare. Sökfunktion: Hitta din dansutbildning En tuff arbetsmarknad väntar landets danselever efter att de tagit examen, rapporterar Dagens Nyheter. Efter tre års utbildning på folkhögskolan Balettakademin i Stockholm kan bara en tredjedel räkna med job ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

De får känsla för hotellbranschen

På Vipeholmsskolan  får eleverna tidigt känsla för yrken inom hotellbranschen. Genom Elite Hotels är de ute på praktik redan första året.

Läs mer