11 okt 2021

Sökes: 10 000 till fastighetsbranschen

Ansökningarna till gymnasieskolans yrkesprogram fortsätter att minska enligt Skolverket. Samtidigt skriker många branscher efter utbildad personal med just dessa inriktningar. Fastighetsbranschen är en av dem.

– Vi behöver anställa 10 000 personer de närmaste tio åren, bara med anledning av pensionsavgångar, lägger man sedan till personalomsättning och tillväxt behövs 16 000, säger Madeleine Rietschel, verksamhetschef på Fastighetsbranschens utbildningsnämnd som 2009 och 2012 utfört undersökningar på kompetensförsörjningsbehovet i branschen.

Störst är behovet av fastighetsskötare och fastighetstekniker, just de yrken VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet förbereder för. Men antalet elever som valt inriktningen är anmärkningsvärt låg, endast 62 elever i hela landet beräknas ta studenten 2014, enligt FU:s kartläggning.

 – Vi företag behöver bli bättre på att berätta vad jobben verkligen innebär.  Det finns en förlegad bild av vad till exempel en fastighetsskötare gör, idag är det ett mångfacetterat jobb som innehåller teknik, kommunikation, sociala kontakter och att du är ett oerhört viktigt ansikte utåt, säger Håkan Berg, vd på HSB Norra Storstockholm.

Oskar Eltén, 17 år från Lomma läser VVS- och fastighetsprogrammet på Framtidsgymnasiet i Malmö. Han tror att de flesta ungdomar vet för lite om branschen för att välja inriktningen på gymnasiet. Själv valde han programmet för att det verkade leda till ett praktiskt och fritt jobb, där man träffar mycket människor.

– Jag gillar att jobba, inte att läsa böcker. När jag valde utbildningen visste jag inte att det var så stor efterfrågan på arbetskraft i branschen men nu får man ju ofta höra att man är eftertraktad, säger Oskar Eltén.

Hitta utbildning med fastighetsinriktning

VVS- fastighetsprogrammet på gymnasiet

På yrkeshögskola

Visste du att:

En kartläggning av samtlig svensk utbildning (gymnasium, yrkeshögskola och högskola) visar att det i nuläget utexamineras ca 550 personer med tydlig fastighetsinriktning per år, vilket motsvarar 54 procent av det årliga behovet om man beräknar enbart i pensionsavgångar.

Kunskapen om fastighetsinriktad utbildning på gymnasiet är låg även bland arbetsgivarna i fastighetsbranschen. Enligt en studie bland 332 personalchefer och ansvariga kände 28 procent inte till den gymnasiala utbildningen.

Fler yrken med bra framtidsutsikter enligt Arbetsförmedlingen: teknikyrken, datayrken, läkare, undersköterskor, vidareutbildade sjuksköterskor, dentala yrken, flertalet byggyrken, flera läraryrken, kvalificerade yrkesarbetare inom tillverkningsarbete.

Källa: Fastighetsnämndens utbildningsnämnd, Arbetsförmedlingen

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 11 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Så får du jobba med stjärnorna

Lärarutbildningen har hjälpt Eric Sjölin i jobbet som supporteransvarig i fotbollsklubben IF Elfsborg.Privat Älskar du sport och vill jobba på de stora arenorna? Du måste inte vara Messi för att hamna där. Här hittar du karriärvägarna in i sportens värld. Du måste inte vara världsstjärna för att få jobba på elitnivå med sport. Runt alla idrottshändelser finns en mängd viktiga människor.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Sajten som ger ungdomar jobb

Rut-avdraget har fått servicebranschen att blomstra, inte minst på nätet. Genom Ungdomspool.se kan ungdomar tjäna sig en extra hacka – och samtidigt välja själva hyr mycket, när och vilken typ av uppdrag de vill utföra. Ungdomspool.se heter sajten som förmedlar jobb mellan ungdomar och kunder som vill ha hjälp med barnpassning, städning, fönsterputsning och annat som ligger inom ramen för hushålls ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Här föds framtidens företagare

Sverige är innovativt. Malmö blev nyligen utsedd till världens fjärde mest innovativa stad, och Göteborg och Stockholm placerar sig också högt på samma lista. Genom Ung Företagsamhet lär sig ungdomar tidigt ta vara på sin företagsamhet. Sveriges största städer tillhör världens mest innovativa, med Malmö i topp på plats fyra.  Konceptet Ung Företagsamhet, där gymnasieelever startar företag har ...
Läs mer