07 okt 2021

Både praktiska och teoretiska utbildningar ger jobb efter studierna

Elprogrammet och fordonsprogrammet i gymnasiet leder till jobb. Men barn- och fritidsprogrammet och handels- och administrationsprogrammet ger mer arbetslöshet, visar en undersökning från Svenskt Näringsliv.

Organisationen har gått igenom siffror från Statistiska centralbyrån om skillnader mellan hur de som går ut gymnasiets olika program klarar sig på arbetsmarknaden. Och skillnaderna är stora.

Exempelvis har ingen av de som gick ut elprogrammet 2003 på Fenix kunskapscentrum i Vaggeryd och Tyresö gymnasium utanför Stockholm varit arbetslösa 2006–2008.

Samma gäller de som gick ut fordonsprogrammet på Gislaveds gymnasium och Carlsund utbildningscentrum i Motala, enligt Svenskt Näringsliv.

Lägst andel arbetslösa finns bland de som gått ut naturvetenskapsprogrammet, teknikprogrammet och energiprogrammet.

Fakta: Arbetslöshet efter gymnasiet

Andelen elever som utexaminerades från olika gymnasieprogram 2003 och som någon gång 2006–2008 uppburit arbetslöshetsersättning:

Källa: Svenskt Näringsliv.

AllaStudier.se / TT

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

4-årigt gymnasium för ingenjörer

Teknikprogrammet får ett extra år på två skolor. Enligt Folkpartiet finns stor efterfrågan på gymnasieingenjörer. Från och med 2011 går det att bli gymnasieingenjör igen i Stockholm. Då inför två gymnasieskolor ett fjärde år på teknikprogrammet. Meningen är att eleverna ska gå ut med en yrkeskompetens som kan ta dem direkt in i arbetslivet. – Det finns en väldigt stor efterfrågan hos industri ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-06-09

Gymnasieprogram du inte visste fanns

Einar Kling Odencrants pluggar nycirkus på gymnasiet. Här är gymnasieprogrammen du inte visste fanns. Einar Kling Odencrants, 18 år har gjort ett lite annorlunda gymnasieval och läser estetiskt program med inriktning nycirkus på S:t Botvids gymnasium. Det innebär cirkus på schemat 12 timmar i veckan och en grym kroppskontroll. - Jag har alltid hållit på med estetiska ämnen som teater och bild och ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Så väljer du rätt gymnasieutbildning

Valet till gymnasiet är ett av livets viktigaste val.  Nyckeln är att få struktur på sina tankar. Vi hjälper dig. –  Det är viktigt att få struktur på sina tankar och att  ta sig ordentligt med tid för att tänka igenom sitt gymnasieval. Två bitar ska man ha koll på, den inre när man tittar på sig själv, sina intressen och färdigheter och den yttre när man tittar på olika utbildning ...
Läs mer