13 okt 2021

Dags att välja om till gymnasiet

Kom du inte in på det du ville på gymnasiet? Eller har du kommit på att det är något helt annat du egentligen vill? Det är inte kört, fram till mitten av maj kan du ändra dig.

Landets niondeklassare har precis fått sina preliminära antagningsbesked till gymnasiet. Och nu drar den riktiga antagningen igång. Fram till mitten av maj pågår omvalsperioden där du kan ändra dina valalternativ, lägga till och dra ifrån.

Carin Ljungblad, studie- och yrkesvägledare på Killebäcksskolan i Södra Sandby träffar dagligen niondeklassare som just nu funderar över sitt val.

Hitta utbildningarna

Säljarutbildningar
Utbildningar inom handel och administration
Utbildningar inom ekonomi

Det antagningsbesked man har fått nu är bara preliminärt, det är viktigt att komma ihåg. Gör du förändringar under omvalsperioden hamnar du inte i sämre läge än de andra. Tänk på att göra tillräckligt många val. Kanske hade man svårt att bestämma sig för vad man skulle söka i den första valomgången och gjorde för få val. Då behöver man lägga till val för att inte riskera att stå helt utan plats, säger Carin.

Siti Esmail och Kathrine Scharling, båda 17, går andra året på Handel & administrationsprogrammet Handel och Service på Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium i Malmö. För precis två år sen var de mitt uppe i gymnasievalet.

Det var nervöst, man var rädd att man inte skulle komma in på det man valt, minns Kathrine.

Kathrine och Siti fick information om programmet på olika sätt, Siti gick på en gymnasiemässa där hon gick runt och pratade med olika skolor medan Kathrine hade en kompis som redan gick programmet och tipsade henne. För att få mer kött på benen besökte de sedan skolans öppet hus, något de rekommenderar alla att göra för att få en känsla för programmet och skolan.

När det väl var dags för ansökan var båda två ganska säkra på att det var just det här programmet som gällde.

Men är man osäker är det bäst att ta ett brett program med många möjligheter, säger Kathrine.

Siti och Kathrine som går ett program som nu blir yrkesprogram har olika ambitioner. Kathrine är sugen på att börja som säljare jobba direkt efter gymnasiet medan Siti vill plugga vidare på någon affärshögskola och tänker sig en chefsposition på sikt.

Deras främsta råd inför omvalet är ändå att lyssna noga på sig själv och inte påverkas för mycket av andra.

Det handlar om ens framtid och det är stort. Det viktiga är att inte välja efter hur kompiserna valt utan känna efter vad man själv vill egentligen, tycker Siti.

Tips inför omvalsperioden

Gör tillräckligt många val
Kolla upp vilken poäng som krävts till de program du är intresserad av i den preliminära antagningen. Gardera med fler än ett par val – annars riskerar du att stå utan plats i slutändan.

Var noga med prioriteringen
Om du inte fått plats på ditt förstahandsval prövas du automatiskt på dina lägre val i tur och ordning.

Besök öppna hus eller var elev för en dag
Många gymnasier har öppet hus just nu. Utnyttja det om du är osäker.

Viktiga datum

Mitten av maj: Du kan ändra dina val fram till mitten av maj. Det exakta datumet varierar mellan kommuner.

Juni: Grundskolorna och de individuella programmen skickar in slutbetygen till gymnasieintagningen.

Början av juli: Du får reda på om du har blivit antagen på den gymnasieutbildningen du sökt. I de flesta fall har du då tre veckor på dig att tacka ja till platsen, men det kan ändå vara bra att kolla upp, då tiden du har på dig att svara kan variera lite från kommun till kommun.

Augusti/september: Reservintagningen sker där skolorna fyller lediga platser.

Läs mer:

Fakta om gymnasieprogrammen

Här finns jobben efter gymnasiet!

Antagning och ansökan till gymnasiet

Betyg och behörighet

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 13 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Olof, 17, pluggar och driver fyra företag

Nu ska han dessutom gå ut gymnasiet på bara två år. Efter det väntar studier i ekonomi och juridik. Olof Gustafsson, 17, ska förutom att driva fyra företag nu även gå ut gymnasiet på två år i stället för tre. Varför? – För att tjäna tid. Ett år är en lång tid och jag vill kunna nå vissa av mina mål så snabbt som möjligt. Vad ska du göra efter studenten då?
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Nybakade studenter pluggar – i sommar

De nybakade studenterna Baktash Wejdan och Marcelo Lafitte får vänta på sommarlov. Nu börjar de i sommarskola för att plugga upp sina betyg i fysik. Förra veckan tog Baktash Wejdan, 22, och Marcelo Lafitte, 19, studenten från naturvetenskapliga programmet på Farsta gymnasium i Stockholm. Men sommarlovet får vänta. Nu ska de gå i sommarskola för att plugga upp sina betyg i fysik B.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

De gör godast skolmat

Nu är Sveriges godaste skolmat korad. Klassisk husmanskost med lite twist fällde avgörandet i SM-finalen för skolkockar.2

Läs mer