18 okt 2021

De får arbetsgivare att träffa studenter

Att komma ut på arbetsmarknaden efter att i flera år ha pluggat teorier på universitet eller högskola kan vara ett bryskt uppvaknande för många. Det vill Erik Sturesson och David Schofield ändra på.

I april 2015 sjösätter de Student Node, en digital plattform som ska minska avståndet mellan studenter och deras framtida arbetsgivare.

– I dag studerar många i blindo. Man tycker att det är kul men vet egentligen inte hur man kan använda sina kunskaper i en yrkesroll. Sjuksköterskor, läkare eller inom byggbranschen kanske vet i princip hur de kommer att jobba. För naturvetare och samhällsvetare kan det vara svårare, säger Erik Sturesson, som själv pluggar företagsekonomi vid Stockholms universitet. 

Genom att skapa en profil på sajten kan studenter komma i kontakt med arbetsgivare inom sitt område, och boka upp sig på deras olika evenemang. 

– Det kan vara en workshop, ett frukostseminarium eller ett mingel. Man kanske till och med kan hitta en mentor. Det viktiga är att få till ett fysiskt möte. Det är först då som man förstår hur man kan tillämpa teorierna i arbetslivet och vad man behöver kunna i arbetslivet, säger Erik Sturesson.

Det är ofta kraven på arbetslivserfarenhet som ställer till det för den som söker sitt första jobb. I det CV som studenterna själva registrerar på sajten uppmanas de att ta med andra erfarenheter. Ett uppdrag som konfirmationsledare kan ha gett en pedagogiska kunskaper. Att skriva att man varit inkastare kan ge en hint om bra ledaregenskaper.

En workshop kan sedan ge arbetsgivaren en chans att själv se vilka roller man får i en grupp, till exempel.

It-bolaget Mediapilot arrangerar så kallade hackathon, som studenter kommer att kunna boka in sig på via Student Node. Det är ett slags experimentverkstäder där en grupp studenter får tillverka och paketera prototyper för nya produkter.

– Student Node blir ett enkelt sätt att komma i kontakt med människor som brinner för det vi gör,  säger Mattias Östman, som är vd för Mediapilot.

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så blir du äventyrare

Vill du jobba som äventyrare? Då gäller hård träning, utbildning och modet att följa din dröm. Men det är inte viktigast. – Man vill testa sina gränser, främst fysiskt, och göra det utomhus. Det man trodde var omöjligt, det är möjligt, säger Vera Simonsson. Vera blev utsedd till Årets kvinnliga äventyrare 2009 efter att hon hade skidat 140 mil genom norra Kanadas vildmark.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Välj rätt! SYV:s bästa tips inför högskolevalet

Den 15:e april är sista dagen för att söka höstens universitets- och högskoleutbildningar. Men hur väljer du rätt? Studie- och yrkesvägledare Disa Söderdahl delar med sig av sina bästa tips.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-26

Snabbguide till sex populära lärosäten

Svårt att välja var du vill plugga? Vi tittar närmare på några av Sveriges största lärosäten för att lära känna skolorna lite bättre. Läs, inspireras och bli peppad på din framtida hemstad.

Läs mer