23 apr 2013

"De levererar kunskap"

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har valt att införa en koncerngemensam   mål- och kompetensstyrningsprocess, RIK.          

För att få hjälp med att implementera detta kontaktade LRF, Mercuri International.
– Det har fungerat jättebra, vi har köpt ledarskapsutbildningar av dem tidigare, så vi vet att de kan leverera kunskap och kvalité, säger Annica Bjurfors, HR-chef på LRF.

Mercuri International kom redan under 70-talet på hur företag på ett effektivt sätt jobbar med kompetens- och målstyrning genom att jobba med resultat, insats och kompetens - RIK. För LRF kändes det självklart att vända sig till Mercuri när de skulle utveckla sin process för kompetens- och målstyrning genom effektiva medarbetarsamtal.
– RIK handlar om arbeta strukturerat med medarbetarsamtal, kompetens och att alla medarbetare ska ha en tydlig bild av det egna uppdraget och hur det bidrar till förverkligandet av LRFs vision av tillväxt, lönsamhet och attraktionskraft, säger Annica Bjurfors.

För att genomföra detta har alla chefer fått gå en utbildning där de lärt sig att genomföra bra och målstyrande medarbetarsamtal med tydlig feedback. Detta har genomförts dels genom workshops och utbildning med mycket träning, där cheferna har fått lära sig målstyra och identifiera kompetens.
– Vi har varit igång i ett år och nu, och cheferna genomför uppföljningssamtal, sätter nya mål och reviderar eventuella planer för året tillsammans med medarbetarna. Senare i år, inför årets lönesamtal hålls det tredje samtalet med förhoppningsvis en bra återkoppling om måluppfyllnad, arbetsprestation och kompetensutveckling. Planen för implementering av RIK som process och förhållningssätt är under tre år, vi räknar med att det tar den tiden, säger Annica Bjurfors.

– I början mottogs den här utbildningsinsatsen med lite motstånd från cheferna, det tog för mycket tid från deras hårt pressade verksamhet. Vid det sista utbildningstillfället hade mycket fallit på plats och många chefer var taggade och ville köra enligt vår nya modell, säger Annica Bjurfors.

Kursledarna från Mercuri International är LRF mycket nöjda med.
– De har fått jättebra utvärderingar så det har varit toppen, säger Annica Bjurfors.

 För att få hjälp med att implementera detta kontaktade LRF, Mercuri International.

Senast uppdaterad: 23 apr 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-19

Jobben som är svårast att rekrytera till

36 procent av arbetsgivarna har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. Här är jobben som är svårast att hitta rätt arbetskraft till. En undersökning som arbetslivspanelen ManpowerGroup genomför varje år visar att svenska företag får det allt svårare att hitta rätt personal. 2011 uppgav 17 procent av tillfrågade arbetsgivare att de hade problem med att rekrytera personal med rätt kompeten ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-04-19

"Den bästa utbildningen"

På kärnkraftverket OKG är det viktigt att alla system fungerar och underhålls på rätt sätt.  Därför såg Andreas Hagman, underhållschef på OKG, till att boka en utbildning hos Teknikutbildarna.– Det är den bästa utbildningen jag gått. Jag har mycket nytta av det i mitt dagliga jobb, säger han. Teknikutbildarna är ett av Sveriges största utbildningsföretag inom teknik och är mycket populära bland ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-12

VD:n som tackat nej

Det började med talteknologi, långt innan smartphonen slog igenom. Nu är Georgi Ganev vd på elektronikjätten Dustin. Möt mannen som älskar teknikens möjligheter mer än tekniken självt. Hitta din ledarskapsutbildning Metro Karriär träffar Georgi Ganev på Nordens största IT- och elektronikmässa Dustin Expo, på Annexet i Stockholm. Det är någon timme innan dörrarna öppnas för a ...
Läs mer