19 okt 2021

Jobben som är svårast att rekrytera till

36 procent av arbetsgivarna har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. Här är jobben som är svårast att hitta rätt arbetskraft till.

En undersökning som arbetslivspanelen ManpowerGroup genomför varje år visar att svenska företag får det allt svårare att hitta rätt personal. 2011 uppgav 17 procent av tillfrågade arbetsgivare att de hade problem med att rekrytera personal med rätt kompetens, i år är de 36 procent. 

Svenskt Näringsliv gör liknande undersökningar som pekar åt samma håll.  

– Den främsta förklaringen vi får är att arbetsgivarna saknar sökande med relevant yrkeserfarenhet, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv. 

Han menar att problem med att rekrytera får negativa konsekvenser för företagens möjligheter att växa. 

– Man måste se till att det finns en bra och fungerande samverkan mellan skola och näringsliv, så att man kommer ut på praktikplatser och sommarjobb och som ung kan bygga upp en viss erfarenhet från yrket, säger Patrik Karlsson. 

Enligt Arbetsförmedlingen finns rekryteringsproblem särskilt inom vissa områden, som data och teknik. Manpower Groups undersökning visar att säljare är den yrkesgrupp som företag har svårast att rekrytera. Helena Bombas-Holmström, affärsområdeschef på bemanningsföretaget Uniflex, menar att det kan bero på missuppfattningar om yrket. 

– De som faktiskt vågar prova på säljaryrket får en fin merit för framtiden. Vi som jobbar med rekrytering ser det som positivt, oavsett vilken inriktning man väljer senare i arbetslivet, säger hon.

Svårast att rekrytera

1. Säljare
Om yrket och lönestatistik
Utbildningar till säljare

2. Utbildade hantverkare
Om yrket och lönestatistik
Utbildningar till hantverkare

3. Tekniker
Om yrket och lönestatistik
Utbildningar till tekniker

4. Högre chefer
Om yrket och lönestatistik

Ledarskapsutbildning

5. Ingenjörer
Om yrket och lönestatistik
Utbildningar till ingenjör

6. Kockar
Om yrket och lönestatistik
Utbildningar till kock

7. Yrkeschaufförer
Om yrket och lönestatistik
Utbildningar inom transport

8. Ekonomer
Om yrket och lönestatistik
Utbildningar till ekonom

9. Mekaniker
Om yrket och lönestatistik
Utbildningar till mekaniker

10. Lärare
Om yrket och lönestatistik
Utbildningar till lärare

Källa: Manpower Group, Talent Shortage

Senast uppdaterad: 19 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2013-04-29

Så väljer du rätt kurs

Vi tog hjälp av experter för att reda ut vilka faktorer som är viktiga när man ska välja kurs för kompetensutveckling på jobbet. – Det absolut viktigaste är att vara tydlig med målet för utbildningen. Vad ska utbildningen resultera i? Se till att målet med utbildningsinsatsen är 
S-M-A-R-T, det vill säga Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsatt, säger Eva M Torsson, vd för Sveriges ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

Ta ansvar för din kompetens

Du ansvarar i första hand för din egen kompetensutveckling.  Utvecklingssamtalet är bästa tillfället att ta upp det med din chef.  – Kompetensutveckling är viktigt både för att ta sig vidare i karriären och göra bra ifrån sig på den nuvarande tjänsten, säger Charlie Levin, kompetensutvecklingsexpert på Unionen.Alla är på pappret överens om att kompetensutveckling är viktigt och att alla ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

En karriärplan styr in dig på rätt kurs

Jobbar du och känner att det viktigaste i ditt yrkesliv är att få kompetensutveckling och lära dig nytt? Då är du inte ensam. Gör en karriärplan så blir målen tydliga. Resultaten från Mitt i karriären barometern på 40-55-åringar som Yougov och Folkuniversitetet nyligen gjort, är tydliga. Den viktigaste drivkraften för oss på jobbet är att lära oss nya saker och personlig utveckling.
Läs mer