07 okt 2021

Den seglande gymnasieskolan

På Öckerö finns gymnasieprogrammet som inte liknar något annat. Här pluggar eleverna på en båt  - och får uppleva världen samtidigt.

För mig var seglingen själva höjdpunkten, känslan av att vara långt hemifrån och bara se horisonten och havet som glittrar, säger Karin lavett Blomkvist som liksom William Alexandersson nyligen är hemkommen från sitt livs äventyr.

Tillsammans med sin gymnasieklass seglade de den tremastade barken T/S Gunilla tvärs över Atlanten, från Lissabon via Cap Verde till Karibien. Och skolarbetet var en del av resan.

Syftet med resan är att det ska bli ett levande innehåll i ämnena, att eleverna ska kunna uppleva det de läser om på plats, säger Brita Malmcrona som är programansvarig för den seglande gymnasieskolan.

För William och Karin innebar det att teoretiska studier på båten varvades med skolbesök i hamnarna, utflykter och intervjuer med lokalbefolkningen. Projektarbetet skrevs om mänskliga rättigheter och i naturkunskapen läste om nya ekosystem de kunde studera på plats.

De som tycker det låter glassigt att segla i Karibien kan inte ha mer fel. Eleverna både pluggar, seglar, lagar mat och sköter underhållet av båten under resan. Och går vakt, dygnet runt.

Många tror att det är värsta semestern men det är en massa slit, skola dygnet runt, säger William.

Den seglande gymnasieskolan

Programmet motsvarar samhällsvetenskapsprogrammet. Öckerö gymnasieskola tar varje år in 44 elever till programmet och det behövs inga tidigare seglingserfarenheter för att söka till utbildningen. Månadsavgiften under resan är 4 200 kr/månad, som eleverna delvis kan täcka med inackorderingsbidrag från hemkommunen.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-19

Usel rektor sänkte skola med Excel

Har du funderat på att ljuga i ditt CV och låtsas att du kan något du inte behärskar? En rektor i Helsingborg stängde skolan på ett ovanligt sätt. Några veckor före skolstart kom beskedet som en blixt från klar himmel: Den kristna friskolan Pauliskolan i Helsingborg läggs ner. Den förre rektorn gjorde fel i dataprogrammet Excel och därför upptäcktes inte bristen på pengar förrän det var för sent.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

De gör EU roligare för unga

I EU-valet 2014 ska de som nu går på gymnasiet rösta. Men intresset bland unga är svalt för EU. En grupp elever på Sundsgymnasiet i Vellinge vill ändra på det. –      Intresset för EU är lågt och kunskaperna ännu lägre, säger  Jonathan Nyhlen, 18 som tillsammans med Linnea Olsson, Cecilia Vegelius , Emma Svärd och Amanda Dyberg, gjort en undersökning om EU-kunskaperna ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Här finns jobben 2018

Gymnasielärare inom yrkesämnen, arbetsterapeut och receptarie är tre yrken där konkurrensen om jobben bedöms liten om fem år. Här är en färsk lista över yrkena där det finns jobb om fem år. Sökfunktion: Hitta din utbildning Gymnasielärare inom yrkesämnen, arbetsterapeut och receptarie – det är tre yrken där det bedöms vara liten konkurrens om jobben om fem år.
Läs mer