Dubbla examina – smart eller onödigt?
19 jul 2022

Dubbla examina – smart eller onödigt?

Med en dubbel examen i bagaget öppnar sig fler möjligheter på arbetsmarknaden. Men lönen blir lägre. Du kan behöva tänka både en och två gånger innan du fattar ditt beslut.

En som vill skaffa två examina är Peter Hamnebo, 34. Han tog sin examen som civilekonom 2001 och jobbade några år innan han satte sig i skolbänken igen. Nu pluggar han juristprogrammetGöteborgs universitet.

– Jag kom i kontakt med juridiska frågor när jag jobbade som konsult och såg att jag skulle ha stor nytta av det. Det är klart att det spelade in att jag inte fick jobb. Men jag är nöjd med hur det blev.

Enligt fackförbundet Sacos undersökning ”Är det värt besväret?” från år 2011 så ger en dubbelexamen i snitt två procent lägre inkomst än att ha en enda examen. Siffrorna är inget som varken förvånar eller avskräcker Peter.

– Nej. Det förvånar mig inte alls, jag trodde faktiskt att skillnaden skulle vara större. Det är inte pengarna som är drivkraften. Jag vill ständigt utvecklas. Det var affärerna som lockade mig att bli civilekonom och sen insåg jag hur stor roll juridiken har.

I framtiden vill Peter jobba som konsult inom affärsjuridik. Mest är han intresserad av krishantering. Där tror han att hans dubbla kompetens kan vara både användbar och eftertraktad.

– Jag tror att det är eftertraktat. Men man får inte så mycket mer betalt. Det är inte dubbelt betalt bara för att man har dubbel examen, säger Peter.

Bra att veta om dubbel examen

  • Peter poängterar att man ska vara säker på sin sak. Om du tar examerna efter varandra så hinner du bli gammal innan första arbetslivserfarenheten.
  • Det krävs mycket engagemang och vilja för att orka sig igenom två utbildningar. Fråga dig om det är värt det.
  • En dubbel examen ger mycket bra perspektiv. Det ena ämnet kan komplettera det andra. Dessutom är det användbart på arbetsmarknaden.

Intervju från 2011

Senast uppdaterad: 19 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Mer lönsamt att studera för kvinnor

Högskoleutbildning blir allt mindre lönsamt. Vissa utbildningar är till och med olönsamma. Lista: Utbildningarna som lönar sig – och inte gör det. Under 2000-talet har det blivit allt mindre lönsamt att studera på högskola. Det visar en ny rapportbok från Saco och SNS Förlag där man jämför livslöner, det vill säga personers totala nettoinkomster under hela livet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Studenternas hem – ett laboratorium

Övervakad – för forskningens skull. Det blir verkligheten för hyresgästerna i de 20-40 studentlägenheter som nästa höst byggs på Chalmers Campus. Deras konsumtion, el- och vattenförbrukning kommer att kartläggas, för att hitta nyskapande sätt att leva hållbart. Projektet organiseras av Chalmers tillsammans med Johanneberg Science Park och HSB. Genom att låta studenter bo i ett hus som kartlägger d ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-03-05

Höjd gräns för högskoleprov

Regeringen föreslår att gränsen för godkänt högskoleprov höjs till 0,5 poäng. Bakgrunden är att 123 sökande i fjol kom in på lärarutbildningen med 0,1 poäng, vilket i princip kan uppnås utan att ens läsa frågorna. Den nya gränsen för godkänt ska gälla för alla högskoleutbildningar. Men problemen med låga intagningspoäng har främst gällt lärarhögskolorna, skriver Dagens Nyheter.
Läs mer