19 okt 2021

Feminist får sexköpares pengar

Onsdagen 25 maj tog serietecknaren Liv Strömquist emot Gustav Frödings stipendium vid Uppsala universitet. Priset delades ut på Värmlands nation av studentkårens ordförande.

Gustav Frödings stipendium delas ut vart tredje år av Uppsala studentkår. Kårens medlemmar har fått rösta fram pristagaren som får ett litteraturstipendium på cirka 100 000 kronor.

Ironiskt nog har Gustav Fröding tidigare förekommit i en av Liv Strömquists serier, där hon beskriver hans bakgrund som sexköpare.

Hur känns det att få det här priset?

– Jättekul! säger Liv.

Trots att det är uppkallat efter en torsk?

– Alltså, den serien handlar inte specifikt om Fröding. Den handlar om hur vår kultur ser på sexköp ur fel synvinkel och jag tar Fröding som exempel på det. Jag har inget emot Fröding som poet, det gäller många av dem jag skriver om. Picasso till exempel. Men inte alla, ha ha.

Är det här priset ett erkännande av serietecknandets litterära kvaliteter?

– Ja, jag är jättestolt att serietecknandet får det erkännandet.

Liv har tidigare studerat statsvetenskapMalmö högskola och sociologi vid Lunds universitet. Sedan genombrottet har hon medverkat i bland annat Dagens Nyheter, Bang, Aftonbladet och Ordfront Magasin.

De senaste åren har Liv hörts i radioprogram som Pang Prego och Tankesmedjan. Många av hennes kolleger söker sig till TV, men det är ingen ambition som Liv jobbar aktivt med. Nästa steg blir istället pjäsen ”Prins Charles Känsla” på Malmö stadsteater. Pjäsen har premiär 17 september i höst.

– Och till bokmässan ger jag ut ett nytt album som heter ”Ja till Liv”. Det är ett samlingsalbum, säger Liv.

Tidigare har Liv Strömquist gett ut seriealbumen Hundra procent fett, Einsteins fru och Prins Charles känsla.

Fakta: Juryns motivering

"Strömquist analyserar obalansen i makt- och kärleksförhållanden noggrant (ofta med fotnoter till relevant feministisk litteratur), hon pekar med hela kroppen på orättvisor, hon ställer obekväma frågor om vad tvåsamheten egentligen tjänar till, men hon levererar inga lättvunna lösningar – snarare en hjälp till självhjälp. Strömquist är satiriker, men hon klargör också vilka värden som gäller för henne."

Relaterat

"Fan på rätt ställe kan betyda mycket"

"En kvinnodag är jättefånigt"

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 19 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Högskolorna där studenter fuskar mest

Hundratals studenter vid landets högskolor blev avstängda förra året. Här ska du undvika att fuska – AllaStudier.se ger dig hela listan. Totalt 506 studenter stängdes av från undervisning vid landets större universitet och högskolor i fjol på grund av fusk, en uppgång med drygt 47 procent jämfört med året före. Flest avstängningar hade Linköpings universitet, kraftigaste ökningen stod Högskolan ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

Bli efterfrågad – i framtiden

T-människor med både bredd och specialistutbildning är eftertraktade på morgondagens arbetsmarknad. 22-åriga Malin Sohlmér satsar på en spjutspetsutbildning i nanoteknik. När du väljer utbildning är ett tips att snegla på vilken typ av utbildning och kompetens som kommer vara speciellt efterfrågad på arbetsmarknaden framöver. Omvärldsanalytikern Paul Alarcon på United Minds jobbar med att studera ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Färre utländska studenter på GU

Två tredjedelar av studenterna har svikit. Trenden syns i hela landet. Förra läsåret blev nästan 900 utländska studenter antagna till Göteborgs universitet. Till höstterminen 2011 var den siffran bara 300. Anledningen är det nya kravet på avgifter för studenter från länder utanför EES, det vill säga utanför EU, Norge, Island och Liechtenstein. – Ja, absolut, vi har fått avsevärt färre utländska s ...
Läs mer