18 okt 2021

Framtidens yrken – 400 000 ska in

Välfärdssektorn räknar med att rekrytera över 400 000 personer fram till 2019. Hälften av dessa kommer att få jobb inom skola och omsorg.

En allt mer avancerad sjukvård ställer högre krav på teknisk kompetens. Det i kombination med stora pensionavgångar kommer att göra specialutbildad vårdpersonal till hett byte de kommande åren. 

– Rekryteringsbehoven av vårdpersonel med påbyggnadsutbildning inom narkos, äldrevård, kirurgi och psykiatri kommer att bli problematisk, säger Håkan Gustavsson, analytiker vid Arbetsförmedlingen.

Även undersköterskor kan se fram emot en hetare arbetsmarknad framöver.

– Men det är viktigt att ha körkort, annars kan de bli besvärligare, varnar Håkan Gustavsson.

Stora barnkullar har under de senaste åren skapat ett skriande behov av utbildade förskollärare. Den nya läroplanen ställer nu också nya krav på en högre andel utbildade pedagoger inom förskolan, vilket satt kommunerna lite på pottkanten. De stora barnkullarna finns framför allt i storstäderna. I övriga landet är det i stället människor i slutet av livet som kräver omsorg . Där behövs det framför allt undersköterskor och sjuksköterskor med specialistutbildning inom äldreomsorg.

Yrkesgrupper med goda utsikter

Utbildning till förskollärare

  • Lärare i till exempel matematik, teknik och yrkesämnen, vissa språk samt speciallärare

Utbildning till lärare

Utbildning till ingenjör

Utbildning till undersköterska

  • Vissa specialistsjuksköterskor, till exempel inom narkos, psykiatri, röntgen, operation, intensivvård och vård av äldre.

Utbildning till sjuksköterska

Utbildning till läkare

Utbildning till tandläkare

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-11

Så fixar du praktikplatsen

Praktikplatsen på drömföretaget, hur fixar man den? Henrik de Vries på IHM ger sina bästa tips på hur du lyckas tränga genom kommunikationsmuren och nå fram till arbetsgivaren. – Vi vill att våra elever ska ha 10 stycken företag klara i huvudet som de skulle vilja praktisera på redan när de påbörjar utbildningen. Det gäller att ha klart för sig vilken typ av företag man vill jobba på, säger Henrik ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Här får 8 av 10 jobb snabbt efter examen

Nyexaminerade som har läst till jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare får snabbt jobb efter examen. De får kvalificerade arbetsuppgifter och de får ofta en tillsvidareanställning. Det visar Juseks nya arbetsmarknadsundersökning. – I ljuset av den samhällspolitiska diskussionen om den höga ungdomsarbetslösheten så är årets resultat extra glädjande.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Smart praktikval gav filmkarriär

Idag består hans vardag av att skapa filmkaraktärer och miljöer i filmer som Godzilla. Men för Daniel Axelsson började allt med en strategiskt vald praktikplats i Stockholm. Vi reder ut hur man lyckas hitta praktikplatsen som blir språngbrädan i karriären. Daniel Axelsson tog examen från Luleå Tekniska Universitets kandidatprogram i datorgrafik för tre år sedan.  Idag jobbar han på Double Ne ...
Läs mer