19 okt 2021

Goda råd inför gymnasievalet

Att välja rätt skola och program kan vara knivigt. Utbildning är en investering för framtiden. Studievägledare: Många tycker det är svårt.

För alla niondeklassare runt om i landet är de goda råden dyra just nu. Att välja utbildning på gymnasiet är ett av de viktigaste besluten man tar i sin ungdom. Och det finns många parametrar att ta hänsyn till. Hur ser arbetsmarknaden ut? Vad är egentligen mina stora intressen? Och hur bra är skolan? Dessutom varierar kvaliteten på olika utbildningar. Men det finns hjälp att få. Många studie- och yrkesvägledare runt om i landet sitter just nu i samtal med många elever som har svårt att bestämma sig.

– Eleverna vill diskutera utbildningsvalet, många tycker att det är svårt. Därför finns vi som ett stöd. Att försöka hitta en kombination mellan att följa sitt hjärta och tänka på konsekvenserna är nog det bästa, säger Sven Nilsson, studie- och yrkesvägledare i Göteborg.

Julie Forsberg, 15, som går på Sannaskolan i Göteborg, vill gärna bli arkitekt eller ingenjör när hon blir stor. Men intagningspoängen är höga, så under våren måste hon höja betygen.

– Det är ett program som heter design- och produktutveckling, men det är väldigt populärt. Det viktigaste förutom programmet är att skolan har små klasser och bra mat, säger Julie Forsberg.

Tre råd inför gymnasievalet

Fokus på programmet

Det är mycket prat om vilken skola man ska välja men jag tycker att det är viktigare att titta på och fundera över valet av program. Och välj inte ett progam bara för att det låter bra – se till att ta reda på vad det faktiskt innebär. Samma program kan också skilja sig mellan olika skolor.

Följ hjärtat

Följa ditt hjärta – utan att glömma hjärnan. Det vill säga, välj ett program som du är sugen på i kombination med att du ser till framtiden. Fråga dig: Hur ser det ut på arbetsmarknaden, är det lätt eller svårt att få jobb inom det jag vill satsa på?

Behörighet

Planerar du att läsa vidare efter gymnasiet? Kontrollera då vilken behörighet du ka n komma att behöva och jämför med vad gymnasieskolan erbjuder för kurser. Det är trist att behöva komplettera efter tre års studier. Studera innehållet noga så att du vet vad du får.

Mer om gymnasievalet

Gymnasievalet – så går det till

Studievägledarens bästa tips inför gymnasievalet

"Passar dem som vill göra skillnad"

Johan Kellman Larsson

Senast uppdaterad: 19 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-23

Så får du ett säkert studentflak

Under glädjeyran är det lätt att säkerheten glöms bort. AllaStudier guidar till ett säkert studentflaksfirande. Det får inte välta, ingen får trilla av och en nykter ”polis” på plats är att rekommendera på studentflaken. – Den största faran är väl att man inte har hållfasta skyddsräcken så att man kan ramla av flaket. Sen ska man undvika att vara på en sida så flaket inte välter.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Här slåss de för sina lärare

Ett 70-tal elever demonstrerade mot att populära lärare flyttas. De saknar examen och behörighet. Från 2015 krävs lärarlegitimation för att få sätta betyg och ansvara för undervisning. Men på Södermalmsskolan har övergången redan inletts – och där slåss nu eleverna mot att populära lärare flyttas. – Det är fel att flytta lärare som fungerar jättebra, bara för att de saknar ett examensbevis, säger ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Hon lär eleverna att spara

Informatören Vera-Linn Karlsson åker runt till svenska gymnasieskolor och föreläser om sparande och privatekonomi i ett skolprojekt. Obetalda snabblån ökade med 62 procent hos Kronofogden förra året, och ungdomars andel ökar. För att råda bot på okunskapen om hur man sköter sin ekonomi har privatekonomi fått mer plats i samhällskunskapsundervisningen på gymnasiet.
Läs mer