18 okt 2021

Här slåss de för sina lärare

Ett 70-tal elever demonstrerade mot att populära lärare flyttas. De saknar examen och behörighet.

Från 2015 krävs lärarlegitimation för att få sätta betyg och ansvara för undervisning. Men på Södermalmsskolan har övergången redan inletts – och där slåss nu eleverna mot att populära lärare flyttas.

– Det är fel att flytta lärare som fungerar jättebra, bara för att de saknar ett examensbevis, säger Leonor Saraiva Leao, 16.

Hon och ett 70-tal andra elever demonstrerade i går förmiddag framför Södermalmsskolan. Kritiken handlar bland annat om att en populär lärarduo, som skapat en litteratur- och dramainriktning på skolan, får ändrade tjänster. Orsak: den ene av lärarna har ingen lärarexamen och flyttas till mellanstadiet, medan den andre bedöms sakna behörighet att undervisa på högstadiet i det ena av sina ämnen.

– Det är tråkigt att de splittras, och onödigt. Det är ju fyra år kvar tills den här reformen ska vara införd, säger Axel Olofsson, 15, en av eleverna som deltog i protesterna.

Skolans rektor Nina Jonsson försvarar förändringarna, som kommer till efter en genomgång av samtliga lärares utbildning och behörighet.

– De här lärarna är jättepopulära och kommer att vara kvar i arbetslaget. Men några av dem kommer inte att undervisa i ämnen som de inte har utbildning för. Det har inte att göra med om de fungerar eller inte, utan om att man enligt lag ska ha behöriga lärare på skolan, säger hon.

Relaterat

Bli lärare – visa vägen mot framtiden

Läraren som kan bli språkrör

Här är eleverna lärare

Så pluggar du med mobilen

Fakta: Lärarlegg

  • Efter den 1 juli 2015 får endast legitimerade lärare sätta betyg och ansvara för undervisning.
  • Den som redan har en lärarexamen eller förskollärarexamen och har arbetat ett år kan ansöka om legitimation hos Skolverket från den 1 augusti i år.
  • Den som blir klar med sin utbildning efter den 1 juli  i år kan ansöka om legitimation först efter en introduktionsperiod.
  • Det kommer att finnas två typer av legitimation: lärarlegitimation och förskollärarlegitimation. Av legitimationen kommer att framgå vilken behörighet läraren respektive förskolläraren har.

Källa: Skolverket

Anders Göransson

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Friskolor jagar nya elever– med allt hårdare metoder

Eleverna blir färre men gymnasierna blir fler. I Skåne blir högstadieelever uppringda. I Stockholm har elever anmält sin utbildning. Antalet elever i gymnasieskolan har minskat med 9 000 sedan förra läsåret. Samtidigt startades 67 nya gymnasieskolor detta läsår, enligt statistik från Skolverket. Vinnarna i konkurrensen om det minskande antalet elever är friskolorna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Klass fick IG i kurs som inte fanns

Kursen i svetsning var obligatorisk och skulle såklart betygsättas. Synd då att skolan inte hade gett kursen från första början. En hel klass på Varbergs praktiska gymnasium fick betyget Icke godkänd (IG) på en obligatorisk kurs i svetsning. Detta trots att kursen aldrig hade getts. Nu får skolan kritik av Skolinspektionen, uppger Hallands Nyheter på nätet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Andreas Carlsson startar musikskola

Andreas Carlsson tar ännu ett steg i sin karriär och startar Academy of Music and Business i småländska Tingsryd. Låtskrivaren Andreas Carlsson, som är aktuell som coach och jurymedlem i "X factor" och tidigare varit jurymedlem i "Idol", är med och startar en musik- och entreprenörsutbildning i den småländska kommunen Tingsryd, där han själv växte upp.
Läs mer