17 jun 2013

Gymnasiebetyg

Betygen man kan få på gymnasiet är A, B, C, D, E eller F. Men vad innebär de olika betygen och hur sätts de?

Bokstavsbetyg med fler steg

Betygsskalan sträcker sig från A till F. Högsta betyg betecknas med A och lägsta betyg med E. Betyg för icke godkänt resultat betecknas med F. Om elevens frånvaro har gjort att läraren inte har tillräckligt underlag för bedömning av elevens kunskaper  sätts ett streck. Betyget F och streck ska dock inte användas i grundsärskolan, gymnasiesärskolan eller särvux.

Det finns kunskapskrav för alla ämnen i grundskolan och alla kurser i gymnasieskolan. Kunskapskraven beskriver vad som krävs för godtagbara kunskaper och för olika betyg. Om det saknas underlag för bedömning av en elevs kunskaper i ett ämne, på grund av att eleven varit frånvarande, ska betyg inte sättas i ämnet. Detta markeras med ett streck (-) i betygskatalogen. Betyget F och streck ska inte användas i grundsärskolan, gymnasiesärskolan eller särvux. 

Om eleven riskerar att inte uppnå det lägsta godkända betyget, E, är skolan skyldig att utreda om eleven är i behov av särskilt stöd. 

Kunskapskrav för betygen A, C och E

De elever som har den gamla betygsskolan fortsätter att ha det tills de tar studenten.

Nationellt fastställda kunskapskrav finns för godtagbara kunskaper för årskurs 3. I de årskurser och kurser där betyg sätts finns kunskapskrav för betygen A, C och E. Betyget D ska sättas då eleven nått kunskapskravet för E i sin helhet och till övervägande del kunskapskravet för C. Betyget B ska sättas då eleven nått kunskapskravet för C i sin helhet och till övervägande del kunskapskravet för A.

Kunskapskrav för betygen B och D

Betygsstegen B och D grundar sig alltså på vad som står i kunskapskravet för betyget under och över. Underlaget för betygen B och D kan se olika ut för olika elever. En elev uppfyller vissa delar av kunskapskravet för det överliggande betyget medan en annan elev uppfyller andra delar. Båda eleverna kan dock bedömas uppfylla det överliggande betyget till övervägande del. Eftersom ”till övervägande del” är en bedömning som kan se olika ut från elev till elev kan dessa kunskapskrav inte preciseras vare sig på nationell eller på lokal nivå.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 17 jun 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-13

Så gör du den perfekta semlan

Vad är hemligheten bakom en perfekt semla? Det vet Therese Vesterholm, en av årets finalister i SM för Unga Bagare. Therese Vesterholm bakar just nu mellan 100 och 200 semlor per dag. Hon är nämligen mitt inne i praktikdelen av sin YH-utbildning för bagare och konditorer vid Österänggymnasiet i Kristianstad. Det är en av landets absoluta spetsutbildningar på området, hela 5 av totalt 12 finalister ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

Dags att välja om till gymnasiet

Kom du inte in på det du ville på gymnasiet? Eller har du kommit på att det är något helt annat du egentligen vill? Det är inte kört, fram till mitten av maj kan du ändra dig. Landets niondeklassare har precis fått sina preliminära antagningsbesked till gymnasiet. Och nu drar den riktiga antagningen igång. Fram till mitten av maj pågår omvalsperioden där du kan ändra dina valalternativ, lägga til ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Jobb – direkt på gymnasiet

Det blir allt vanligare att jättarna i byggbranschen startar egna gymnasieprogram. Markus Leijström, 16, tycker att den starka kopplingen till ett företag ger honom starkare framtidstro. Byggbranschen står inför stora pensionsavgångar och för att säkra återväxten satsar flera jättar inom byggbranschen på att driva egna gymnasieprogram. Senast i raden är NCC som i höst startat teknikprogrammet i sa ...
Läs mer