16 apr 2019

Gymnasieskolor satsar på E-böcker

Snart kan slitna skolböcker vara ett minne blott i svenska skolor. Till hösten 2010 blir Statsgymnasiet i Århus första skolan i landet att satsa på papperslös undervisning och i Jönköping satsar skolorna på läsplattor.

Höstterminen blir en ny start för Statsgymnasiet i Århus. Då kommer man nämligen övergå till undervisning helt på bärbara datorer, smartboards och e-böcker, rapporterar Bogmarkedet. De gamla tryckta läroböckerna ska ersättas av utvidgade e-böcker som utvecklas av företaget Systeme. Tanken är att e-böckerna ska kunna uppdateras fortlöpande med ny information och statistik.

E-boksundervisningen ingår i ett forskningsprojekt på Århus universitet om it-användning i skolan. Statsgymnasiet planerar även att använda andra it-miljöer som facebook och youtube i undervisningen.

Även Jönköpings kommun satsar på läsplattor och annan digital teknik i skolorna. Nu får bokförlaget Natur & Kultur i uppdrag att ansvara för det pedagogiska innehållet i läsplattorna.

– Även om det finns mycket gratis på nätet har vi kommit fram till att vi behöver pedagogiskt kvalitetssäkrat digitalt innehåll. Det gäller såväl e-böcker till våra läsplattor som digitala läromedel, säger Elisabeth Fridsäll-Emilsson, utvecklingsstrateg och skolbibliotekarie i Jönköping, i ett pressmeddelande.

Enligt kommunen är eleverna är förtjusta i sina nya läsplattor.

Kalle Wiklund
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-20

Din praktikplats utan egentliga mål

Regeringen står i begrepp att fullt ut lansera lärlingssystemet. Men nästan hälften av dagens lärlingsplatser gapar tomma. Det nya lärlingssystemet, som sjösätts nästa år, ska ha 30 000 platser när det är fullt utbyggt. Men svenska gymnasier kan sedan 2008 ha lärlingsutbildning på prov. Och av de totalt 11 000 platserna står 5 000 tomma, skriver Sydsvenskan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Risker för specialprogrammen

Specialinriktade gymnasieskolor kan få svårt att få elever när skolors rätt att avvika från nationella program minskas, uppger Ekot. Om programmet finns på hemorten utgår inte inackorderingstillägg på 2 350 kronor för boende på annan ort. 400 skolor har ansökt om avvikelse från nationella program, 300 har fått nej. Kulturama har estetiska specialprogram med musikal, foto och film.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Så väljer du rätt gymnasieutbildning

Valet till gymnasiet är ett av livets viktigaste val.  Nyckeln är att få struktur på sina tankar. Vi hjälper dig. –  Det är viktigt att få struktur på sina tankar och att  ta sig ordentligt med tid för att tänka igenom sitt gymnasieval. Två bitar ska man ha koll på, den inre när man tittar på sig själv, sina intressen och färdigheter och den yttre när man tittar på olika utbildning ...
Läs mer