20 okt 2021

Din praktikplats utan egentliga mål

Regeringen står i begrepp att fullt ut lansera lärlingssystemet. Men nästan hälften av dagens lärlingsplatser gapar tomma.

Det nya lärlingssystemet, som sjösätts nästa år, ska ha 30 000 platser när det är fullt utbyggt. Men svenska gymnasier kan sedan 2008 ha lärlingsutbildning på prov. Och av de totalt 11 000 platserna står 5 000 tomma, skriver Sydsvenskan.

Elbranschen tar inte emot lärlingar förrän de gått två år på gymnasiet. Och i byggbranschen ser man lärlingar som ett komplement.

– Den politiska retoriken är att lärlingsutbildningen ska höja kvaliteten på utbildningen. Men vi har sett alldeles för mycket av att de här eleverna skickas ut till företag där de får en praktik utan några egentliga mål, och där företaget inte vet vad som förväntas av dem, säger Lars Tullstedt från Sveriges byggindustrier till Sydsvenskan.

Enligt en utvärdering från Skolverket är avhoppen många och flera branscher är skeptiska till att ta in fler lärlingar.

– De har redan garanterad tillgång på kompetent arbetskraft, säger Peter Holmberg, huvudsekreterare vid Nationella lärlingskommittén.

Kommittén ska nu ta reda på hur stort intresset är för att välkomna lärlingar i olika branscher.

Lär dig allt om praktik

TT

Senast uppdaterad: 20 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-07

Video: 5 karriärvägar efter estetiska programmet

Om du gillar att uttrycka dig kan estetiska programmet vara perfekt. Här får du fem tips på hur din karriär kan se ut.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

Kändisar vikarierar på gymnasium

Den här veckan tas ett nytt grepp i kampen mot lärarbristen. Svenska kändisar överraskningsvikarierar på gymnasieskolor runt om i Stockholmsområdet. Sverige är i stort behov av lärare, speciellt inom ämnesutbildningar som naturvetenskap och teknik. I media diskuteras dagligen lösningar på hur vi måste förbättra skolan, men vi talar sällan direkt till ungdomarna -­‐ våra framtida l ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-29

Var tredje klarar inte av gymnasiet

Var fjärde gymnasieelev hoppar av skolan helt och hållet eller lämnar den med stora luckor i betyget. Många av dem hade klarat studierna om skolan visat mer engagemang, hävdar Sveriges Kommuner och Landsting. Här kan du läsa mer om hur det ser ut i olika kommuner. 

Läs mer