07 okt 2021

Hitta sommarjobbet vid Medelhavet

Med stora varsel och få nyanställningar har svenska ungdomar svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Räddningen kan vara ett sommarjobb som ”entertainer” vid Medelhavet.

– Svenska ungdomar är väldigt populära bland utländska arbetsgivare. De har gott rykte, säger Kristina Gärdebro Johansson, rådgivare på Arbetsförmedlingen.

Ett område där svenska ungdomar är eftertraktade är på semesteranläggningar i södra Europa dit svenskar söks som dansinstruktörer, underhållare, windsurfinginstruktörer och barnledare för skandinaviska turister.  

Arbetsförmedlingen har just nu cirka 300 ”entertainerjobb” i Italien, Cypern, Grekland och Spanien på sin hemsida. En av dem som sökt sig ut i Europa för att hitta sommarjobb är 22-åriga Janine Kalm. Under två somrar arbetade hon som barnledare på ett hotell i Spanien.

– Det var jättekul och det är en bra erfarenhet som många arbetsgivare här hemma uppskattar, säger hon.

Janine Kalm tror också att en mässa kan vara till hjälp eftersom många svenska ungdomar kanske vill arbeta utomlands men tycker att det verkar krångligt.

– Jag tror att det kan vara en hake att det är mycket som ska fixas men jag tycker inte att man ska se det så, det är värt i slutändan, säger hon.


De lediga jobben finns i Platsbanken under "Italien", "Cypern", "Grekland", "Spanien" och "Kultur". Skicka in din ansökan med en CV för de jobb du är intresserad av. 


Arbetsgivarna/Arbetsförmedlingen kommer att kontakta de personer som är aktuella för intervjuer den 4 februari eller audition för sångare och showartister den 6 februari. Är du inskriven på Arbetsförmedlingen och blir kallad på intervju i Malmö kan du få resan betald.

Läs mer:

Fakta: Sommarjobb

Att tänka på inför sommarjobbet

Guide: Jobb eller kurs i sommar?

Kontakter ger jobb i sommar

Tobias Berg

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-06-15

"Modeshowen var en bekräftelse på att jag lyckats"

Johanna Grossmann har nyligen kommit hem från Florens i Italien. Under tre år har hon studerat modedeesign och levt i en av världens absoluta konst- och modemetropoler. Kreativitet är en stor del av Johannas personlighet, hon har alltid hållit på med musik och gick musikgymnasium på gymnasiet. Sista året på gymnasiet väcktes intresset för modedesign.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Våga ta klivet från ditt tråktrygga jobb

Vantrivs du på jobbet och längtar efter förändring? Inspireras av Andreas Sjöberg som vågade ta ett vilt språng. Andreas Sjöberg hade jobbat som socialarbetare i hela sitt vuxna liv. Som vakt på fängelse. Som samtalskurator för unga vuxna.Som socialsekreterare. Men för ett drygt år sedan tog han ett vilt språng.-- Jag längtade efter förändring och sa upp mig från Sveriges mest trygga anställning p ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-27

Lista: Världens 25 bästa universitet 2022

Times Higher Education rankar varje år över 1000 universitet för att komma fram till vilket som är världens bästa universitet. Topplistan för år 2022 hittar du här! 

Läs mer