Gymnasieskolan
03 nov 2011

Här är den nya gymnasieskolan

Elever ska få lättare att orientera sig i djungeln av gymnasieprogram framöver. Bara vissa profiler tillåts nu av Skolverket. Men förvirringen är fortfarande stor bland niorna, enligt studievägledare.

I den nya gymnasieskolan som kommer nästa läsår får skolor inte längre hitta på egna program. Skolverket har slagit fast vilka fördjupningar som godkänns inom respektive utbildning. Det innebär större rättssäkerhet för eleverna, enligt Jan Sydhoff, chef på Skolverkets gymnasieenhet.

– I dag konkurrerar skolor genom att sätta spektakulära namn på egna varianter och kurser som elever inte vet vad de står för. Nu får man bara ge de nationella kurserna och då ska man som elev eller förälder kunna gå in och se vad det är för ämnesplan, mål och betygskriterier som gäller, säger han.

Skolverkets förhoppning är att dagens spretiga programutbud ska tuktas och bli mer lättöverskådligt. Men myndigheten har ändå godkänt en stor mängd fördjupningar och kurser inom varje program.

Och studie- och yrkesvägledaren Lena Fredsberg tror att valet kommer att fortsätta att ge eleverna i nian huvudbry.

– Det är generellt ett svårt val för dem och många känner sig förvirrade. Man ser också tydligt vilka som har föräldrar som är insatta och vilka som inte har det, säger hon.

Fakta: Kurser som godkänns

Några exempel på godkända fördjupningskurser:

Frukost och bufféservering på Hotell- och turismprogrammet

Trav 1 och 2 på Naturbruksprogrammet

Dansteknik respektive Körsång på Estetiska programmet

Barns lärande och växande på Samhällsvetenskapsprogrammet

Tätskikt våtrum på Bygg- och anläggningsprogrammet

Källa: Skolverket

TT
Senast uppdaterad: 03 nov 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Från Norrland till Skåne – för hästarna

Charlotta Alnersson, 17 år från Lycksele valde att flytta hundratals mil för att kunna ägna sig på heltid åt sitt stora intresse – hästar. Just nu pluggar hon på Flyinges hästgymnasium i Skåne som är ett av Sveriges så kallade riksrekryterande gymnasier, där eleverna kommer från hela landet. Charlotta, som började i ridskola när hon var fem, har alltid haft hästar som sitt stora intresse.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-23

Så får du ett säkert studentflak

Under glädjeyran är det lätt att säkerheten glöms bort. AllaStudier guidar till ett säkert studentflaksfirande. Det får inte välta, ingen får trilla av och en nykter ”polis” på plats är att rekommendera på studentflaken. – Den största faran är väl att man inte har hållfasta skyddsräcken så att man kan ramla av flaket. Sen ska man undvika att vara på en sida så flaket inte välter.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Nu är det dags för skolstart

100 000 svenska barn ska nu börja i förskoleklass. Men även för de äldre eleverna väntar flera nya lagar och regler. Här är den svenska skolan 2011. Omkring 100 000 barn börjar i förskoleklass nu i dagarna. En av dem är Vincent Almqvist Persson. Men det är inte bara för honom och alla andra sexåringar som mycket nytt väntar. – Det är väldigt mycket som händer inom grundskolan just nu.
Läs mer