18 okt 2021

Från Norrland till Skåne – för hästarna

Charlotta Alnersson, 17 år från Lycksele valde att flytta hundratals mil för att kunna ägna sig på heltid åt sitt stora intresse – hästar.

Just nu pluggar hon på Flyinges hästgymnasium i Skåne som är ett av Sveriges så kallade riksrekryterande gymnasier, där eleverna kommer från hela landet.

Charlotta, som började i ridskola när hon var fem, har alltid haft hästar som sitt stora intresse. När hon fick nys om programmet i Flyinge genom sin tränare tvekade hon egentligen aldrig, trots att det innebar en flytt från Norrland till Skåne.

Om jag ska hålla på med hästar i framtiden är det en merit att ha gått här, det är ett respektabelt ställe som alla i branschen känner till , säger Charlotta.

Programmet är en särskild variant på naturvetenskapsprogrammet och lockar många elever från andra delar av Sverige. I Charlottas klass är det bara 6 av 21 elever som bor hemma hos föräldrarna. Skolan garanterar alla som kommer in boende, på sitt eget elevboende.

Från början kändes det som att vara på ridläger hela tiden, men sen vande man sig, säger Charlotta som bor på skolans elevboende där det alltid är kompisar och hästar runt omkring henne.

Exempel på spännande riksrekryterande gymnasier

Nycirkus: Särskild variant på ES, S:t Botvids gymnasium, Botkyrka

Här hittar du alla riksrekryterande gymnasier

Så funkar riksrekryterande gymnasier

Det finns olika former av riksrekryterande utbildningar på gymnasiet t ex inom idrott och det estetiska området och olika spetsutbildningar inom matematik, naturvetenskap, samhällsvetenskap eller humaniora. För att en utbildning ska bli riksrekryterande krävs att utbildningen är motiverad av ett behov på arbetsmarknaden och godkänd av Skolverket.

Du söker genom din hemkommun, oftast i samma ansökan som för övriga program.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-15

Jobb eller plugg efter gymnasiet?

Det finns två vägar att gå på gymnasiet: yrkesprogram eller högskoleförberedande program. Vi visar vad som skiljer dem åt. Nu delas de 18 gymnasieprogrammen in i två huvudgrupper, yrkesprogram och högskoleförberedande program. En av konsekvenserna blir att du redan när du väljer till gymnasiet bör ha koll på om du vill plugga vidare på högskolan efter gymnasiet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-11-22

Ja till 60 nya friskolor

Färre ansökningar för att starta friskolor har kommit in till Skolinspektionen i år, men en större andel har fått klartecken att starta. 60 nya friskolor startar nästa år. Skolinspektionen har givit klartecken för 60 helt nya fristående skolor i landet nästa läsår. Dessutom har ytterligare 79 friskolor fått ja till att utöka, totalt 139 beviljade ansökningar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-12-03

Besök gymnasiemässan – hemifrån

Trött på gymnasiemässors trängsel och stök där alla skolor tävlar om att få din uppmärksamhet? Det nya är att besöka en digital gymnasiemässa i hemmets lugna vrå, där allt sker på dina egna villkor. Parallellt med landets alla fysiska gymnasiemässor pågår den digitala gymnasiemässan, som håller öppet fram till 15 februari. Tanken är att blivande gymnasieelever ska kunna kommunicera med gymnasiesk ...
Läs mer