22 nov 2012

Ja till 60 nya friskolor

Färre ansökningar för att starta friskolor har kommit in till Skolinspektionen i år, men en större andel har fått klartecken att starta. 60 nya friskolor startar nästa år.

Skolinspektionen har givit klartecken för 60 helt nya fristående skolor i landet nästa läsår. Dessutom har ytterligare 79 friskolor fått ja till att utöka, totalt 139 beviljade ansökningar.

Efter en rad år med växande intresse för att etablera friskolor halverades antalet ansökningar i år, från knappt 800 till knappt 400.

– En möjlig förklaring är att elevunderlaget minskar på gymnasienivå under några år. Man kan anta att de sökande tagit hänsyn till att det blir svårt att etablera sig, säger Mattias Svantesson, statistiker vid Skolinspektionen.

En annan tänkbar orsak är de skärpta kraven på skolbibliotek och elevhälsa. Samtidigt fick en större andel av ansökningarna klartecken jämfört med förra året. I fjol fick 25 procent av ansökningarna ett ja, i år 37 procent.

Merparten av de 60 helt nya friskolorna är grund- eller grundsärskola. Endast tio är gymnasieskolor. Skolinspektionens siffror är preliminära. I januari presenteras statistiken på kommunnivå.

Fakta

Antal behandlade ansökningar om att starta friskola i år: 377.

Helt eller delvis godkända: 139, varav 60 nyetableringar och 79 utökningar.

121 ansökningar har avslagits i sin helhet. 105 har avskrivits då sökande dragit tillbaka ansökan. Återstående har avslagits och avskrivits i kombination.

Av de 139 godkända gäller 69 grundskola/förskoleklass/fritidshem. 44 nyetableringar. 8 grundsärskola. 6 nya skolor. 62 gymnasieskolor. 10 nya skolor.

Källa: Skolverket

Sök gymnasieutbildningar

Sök gymnasieutbildningar i AllaStudiers sökfunktion

TT
Senast uppdaterad: 22 nov 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Utbildade lärare ska premieras

Regeringen föreslår att bara legitimerade lärare ska få sätta betyg och ges fast anställning. Kritiken kommer från flera håll. Inom några år ska obehöriga lärare inte längre få sätta betyg på sina elever. I stället kommer någon av skolans legitimerade lärare att sätta betygen i samråd med den obehörige – och om det uppstår oenighet gäller den legitimerades åsikt.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Här bestämmer eleverna på skolan

Eleverna på Väsby nya gymnasium fick en lyxigare skolstart i ett splitter nytt hus: "Vi har stort inflytande" – Vi har fått bestämma allt ifrån detaljer, som vilka stolar det ska vara, till hur lektionsmiljöerna i stort ska utformas. Eleverna på den här skolan har stort inflytande över det mesta, säger Matilda Lauridsen, 16, som ingår dels in elevkåren, dels i en särskild marknadsföringsgrupp som ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Nians betyg visar din framtid

Dina betyg i nian spelar en roll för dina framtida val. De kan visa vart du ska bo och vem du kommer att välja som partner. Unga med höga betyg i nian väljer i större utsträckning att flytta till storstäderna efter sin examen. Sofia Tano från Umeå universitet har studerat detta med hjälp av registerdata där hon har gjort en analys av ungas flyttmönster, från deras första flytt fram till de nått 30 ...
Läs mer