12 okt 2021

Naturvetenskapsprogrammet

Är du intresserad av vetenskap? Vill du veta hur naturliga processer går till? Och gillar du matte? Detta är programmet för dig som vill veta hur den fysiska världen fungerar.

Du får plugga ämnen som biologi, fysik, kemi och matte. Vissa skolor har speciella inriktningar på sina program, men dessa två finns alltid att välja:

Naturvetenskap
Gillar du att labba och vill plugga något naturvetenskapligt även efter gymnasiet? Här får du fördjupa dig i naturämnena och lära dig arbeta ur en naturvetenskaplig synvinkel.

Naturvetenskap och samhälle
Skulle du vilja jobba med miljöfrågor, eller vill plugga både samhälls- och naturvetenskap, får du göra det här. Något för dig som till exempel gillar geografi.

Yrken du kan plugga vidare till

Pilot
medellön: 63 100 kr

Har du god fysik, är tekniskt intresserad och redo att ta på dig ett riktigt ansvarsfullt jobb, kan pilot vara något för dig. Framför allt om du gillar att resa mycket.
Pilotutbildningar

Dietist
medellön: 30 500 kr

Vad vi äter är ofta kopplat med hur vi mår. Som dietist ser du till att bättra folks hälsa, eller kanske hjälpa en idrottare att nå sina mål, genom att styra deras kost.
Dietistutbildningar

Läkare
medellön: 64 000 kr

Läkare finns till för att hjälpa människor i nöd. Alltså behöver du ha en bred kompetens, vara noggrann och samtidigt bra på att handskas med folk. Ett väldigt givande jobb.
Läkarutbildningar

Ingenjör
medellön: 38 300 kr

Ingenjör är ett av de bredaste yrkena som finns, du kan specialisera dig och jobba med i princip vad som helst. Perfekt för dig som är teknisk och gillar problemlösning.
Ingenjörsutbildningar

Jag går programmet nu

Ebba Niklasdotter är 17 år och läser Naturvetenskapsprogrammet på Viktor Rydberg Gymnasium Odenplan i Stockholm. Hon älskar naturvetenskap och drömjobbet är läkare.

Varför valde du att läsa Naturvetenskapsprogrammet?

– Därför att det har varit min dröm att bli läkare sedan jag var liten. Och för att jag alltid har dragits till naturämnena, från mattens logik till kemins roliga experiment. Jag ville utforska de här sakerna som gör att livet ser ut som det gör, och det får jag göra när jag läser natur.  

Vad är det bästa med din utbildning?

Att jag får läsa så många olika ämnen, att jag kommer ha behörighet till medicinska universitetet direkt efter studenten och att jag också får många möjligheter att plugga vidare om jag plötsligt ändrar mig och vill bli något annat.

Vilka egenskaper ska jag ha om jag ska läsa Naturvetenskapsprogrammet?

– Du ska självklart vara intresserad av ämnena, tycka om att experimentera, analysera och undersöka världen omkring dig. Det går ju inte att undvika att programmet innebär mycket plugg, så det får du också vara beredd på. Men det är inte lika jobbigt med läxor i ämnen man tycker om.

Så säger läraren

Ulf Christiansson, lärare Naturvetenskapsprogrammet på Viktor Rydberg Gymnasium Odenplan i Stockholm.

Vilka är styrkorna i Naturvetenskapsprogrammet?

– Det viktigaste tycker jag är att man får en möjlighet att lära sig mer om hur världen och människan fungerar och att man får utvecklas i en kreativ miljö.

Nämn tre egenskaper som du tycker man bör ha för att ha ut maximalt av utbildningen.

 – Något som hjälper dig som elev väldigt mycket är att vara intresserad av ämnena, att förstå samband och kunna resonera logiskt.

Hitta Naturvetenskapligsprogrammet här

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Rektorer anlitar byggelever privat

Flera rektorer och lärare i Karlskrona har anlitat elever på de praktiska programmen för att bygga privat. På landets yrkespraktiska utbildningar bygger elever hus och bakar kakor för fulla muggar. Det är ett hot mot konkurrensen med privata företag, menar kritiker. Men exakt var gränsen går är inte reglerat i lag. Tidigare i november krävde en konditor i Växjö att en av gymnasieskolornas kondit ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Alla studentflak är olagliga

Det är förbjudet att åka på lastbilsflak. Men alla ser mellan fingrarna när studenttågen drar fram genom städerna med flaken fyllda av jublande studenter. – Det finns ett undantag mot förbudet, för karnevalståg och studenttåg. Det finns regler som måste följas, bland annat får man köra max 20 kilometer i timmen och det måste finnas robusta skyddsräcken, säger C-G Wrangel, trafikchef vid polisen i ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2024-02-28

Utbildningar som säkrast leder till jobb

Här listas utbildningar inom olika yrkeskategorier som säkrast leder till jobb efter din examen. 

Läs mer