03 jul 2019

Här är komvuxutbildningarna som leder till jobb

Plugga minst ett år och välj kurser mot en specifik yrkesinriktning – allra helst vård och omsorg. Det är receptet för att få jobb efter komvuxstudierna.

En av tre komvuxelever har en etablerad ställning på arbetsmarknaden ett år efter studierna, visar en rapport från Skolverket. En etablerad ställning på arbetsmarknaden innebär att man har haft en arbetsinkomst på minst 174 200 kronor och inte varit registrerad som arbetslös under året.

– Sysselsättningsgraden varierar beroende på inriktning och omfattning på studierna. Ungefär 25 procent har läst yrkeskurser mot en specifik yrkesinriktning, och bland dem som gjort det i minst ett år har närmare hälften en etablerad ställning på arbetsmarknaden ett år efter studierna, berättar Ola Hökert, undervisningsråd på Skolverket.

Bland komvuxelever som huvudsakligen läst teoretiska kurser var endast 18 procent etablerade på arbetsmarknaden ett år efter studierna.
– Detta beror förmodligen på att många väljer att komplettera sin tidigare utbildning med kurser på Komvux – 38 procent av eleverna som läst teoretiska kurser hade gått vidare till högskolestudier efter ett år, säger Ola Hökert.

Vilken yrkesinriktning ska du välja på komvux? Här nedan listar vi de sex inriktningar som ger störst chanser till jobb. 

Topplistan: Yrkesinriktningarna som leder till jobb

1. Vård och omsorg

52 procent av de som pluggat minst ett år på komvux har en etablerad ställning på arbetsmarknaden ett år efter avslutade studier. Av dessa är det nio av tio som arbetar just inom vård- och omsorgssektorn.

2. El och energi
45 procent av de som pluggat kurser med el- och energiinriktning i minst ett år har en etablerad ställning på arbetsmarknaden ett år efter avslutade studier. Knappt hälften av dessa arbetar inom byggverksamhet.

3. Barn och fritid
44 procent av de som pluggat minst ett år på komvux har en etablerad ställning på arbetsmarknaden ett år efter avslutade studier. Drygt sju av tio arbetar just inom utbildningssektorn, och andelen som i stället jobbar inom vård och omsorg är 13 procent.

4. Bygg och anläggning
41 procent av de som pluggat minst ett år på komvux har en etablerad ställning på arbetsmarknaden ett år efter avslutade studier. Det är bara en marginell skillnad jämfört med de som endast pluggat ett halvår och upp till ett år – bland dem har 39 procent jobb efter ett år.

5. Restaurang och livsmedel
30 procent av de som pluggat minst ett år på komvux har en etablerad ställning på arbetsmarknaden ett år efter avslutade studier. 39 procent av dessa arbetar inom hotell- och restaurangverksamhet, medan 19 procent jobbar inom vård och omsorg och 17 procent inom utbildningssektorn.

6. Handel och administration
25 procent av de som pluggat minst ett år på komvux har en etablerad ställning på arbetsmarknaden ett år efter avslutade studier. Andelen som har fått jobb är faktiskt något högre – 33 procent – bland de som endast har pluggat ett halvår och upp till ett år.

Källa: Skolverket. Rapporten färdigställdes i november 2015 och omfattar de cirka 69 000 komvuxelever som avslutade sina studier under år 2011.

AllaStudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Trots en miljard – Yrkesvux illa ute

Nästan var femte kommun brister i uppföljningen av den yrkesinriktade gymnasiala vuxenutbildningen, yrkesvux. Bristerna kan göra att kommunerna förlorar det statsbidrag de får för utbildningarna, enligt Skolverket. – Eftersom det här är en riktad satsning så är det viktigt att vi kan följa upp och se exakt vilka kommunerna vänder sig till, vilka målgrupper de försöker nå, säger Eva Nordlund ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Lär dig utveckla egna applikationer

Designskolan Hyper Island har startat en ny utbildning för utveckling av applikationer till mobiltelefoner. Den nya marknaden har fantastiska affärsmöjligheter. –  Det kommer att vara helt avgörande för branschen att det utbildas nya förmågor som besitter kunskaper om hur man utvecklar mobila applikationer, säger Charlotte Sundåker, marknadschef på Hyper Island.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-01-05

Pluggade på distans på NTI-skolan - fick nytt jobb!

En av fördelarna med att välja distansutbildning på NTI-skolan är att du kan jobba och plugga samtidigt. Ann Eriksson är en av NTI-skolans elever som tog steget.

Läs mer