14 okt 2021

Här är utbildningarna där du får resa

Anna Lindskogs utbildning tog henne till Mexico i flera månader. Här är svenska utbildningsprogram som innehåller resor.

Sökfunktion:

Hitta utlandsstudier

Anna Lindskog går utbildningen Resandekurs med inriktning Jämställdhet och organisation på Färnebo folkhögskola. Under utbildningen spenderade hon två och en halv månad i Mexico för att vara fredsobservatör och praktisera på lokala organisationer.

Anna valde utbildningen på Färnebo folkhögskola för att hon var intresserad just av södra Mexico och hade läst en del om det. Dessutom var hon intresserad av den studieform folkhögskola erbjuder.

– Jag gillade att på folkhögskola studerar man för sin egen skull utan att bli betygssatt i vanlig bemärkelse. Jag ville också testa på att bo i kollektiv för att se hur man organiserar vardagslivet med mat, ekonomi och direktdemokrati, berättar Anna.

Tre månader in i den årslånga kursen reste klassen till Chiapas och Oaxaca i södra Mexico för att spendera 10 veckor tillsammans med lokalbefolkningen. Här tog klassen del av den rättvisekamp ursprungsfolken bedriver mot regeringen för att få vara en del av samhället. Anna pluggade det lokala språket, jobbade som fredsobservatör ute i byarna och var ute på majsfält med lokalbefolkningen – allt för att få en inblick dessa människors livssituation och de rörelser de organiserar sig i.

– Det var en mycket omvälvande upplevelse, vi kom så nära inpå livet på människorna genom skolans etablerade kontakter i området, berättar Anna.

Eleverna bodde ganska primitivt bl a i små trähus. Anna åkte på en ordentlig magåkomma så att hon missade delar av studiebesöken men hon ser tillbaka på studieresan som något mycket positivt:

– Jag har fått upp ögonen för organisationslivet, att sådana här rörelser är en stark metod för förändring. I framtiden kommer jag själv att vara aktiv i organisationer och förhoppningsvis jobba inom någon form av organisation, säger Anna.

Artikelskribent: Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Vård- och omsorgsprogrammet

Är du intresserad av människors hälsa, men vill inte nödvändigtvis bli läkare? På Vård- och omsorgsprogrammet lär du dig om vård, människans kropp och tankar, men också hur man bemöter folk på ett bra sätt. Programmet saknar inriktningar, istället har varje skola sina egna särskilda fördjupningar, som till exempel psykologi eller kostlära. Kolla med skolan du tänker söka till för mer information!
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Barn till akademiker röker cannabis

Enligt en ny undersökning är det föräldrarnas inkomstnivå som avgör om barn väljer att röka cannabis eller dricka alkohol. Barn till akademiker röker cannabis, medan barn till lågutbildade super. Så ser resultatet, lite förenklat, ut när Statens folkhälsoinstitut (FHI) kollat drogvanorna i sex skånska gymnasier. En av fyra elever med högutbildade föräldrar har enligt denna undersökning någon ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-20

Lärlingsutbildning

Att gå en lärlingsutbildning innebär att gå bredvid en mästare som handleder dig på arbetsplatsen. Lärlingsutbildning är för dig som vill lära dig i skarp miljö, där du befinner dig i verkligheten hela tiden. Det finns olika sätt att utbilda sig i lärlingsform. Här kan du läsa om vilken form som passar dig bäst beroende på dina förkunskaper. 

Läs mer