12 okt 2021

Vård- och omsorgsprogrammet

Är du intresserad av människors hälsa, men vill inte nödvändigtvis bli läkare? På Vård- och omsorgsprogrammet lär du dig om vård, människans kropp och tankar, men också hur man bemöter folk på ett bra sätt.

Programmet saknar inriktningar, istället har varje skola sina egna särskilda fördjupningar, som till exempel psykologi eller kostlära. Kolla med skolan du tänker söka till för mer information!

Sökfunktion:

Hitta ditt vård- och omsorgsprogram

Yrken du kan plugga vidare till

Ambulanssjukvårdare
medellön: 22 900 kr

Ett snabbt och spännande jobb, där dina viktigaste uppgifter är att ge första hjälpen till olycksoffer, och se till att de kommer fram till sjukhuset på ett säkert sätt.
Utbildningar till ambulanssjukvårdare

Sjukgymnast
medellön: 27 700 kr

Är du bra på att handskas med människor och är intresserad av muskler kan detta jobb passa dig. Då behandlar du människors olika funktionsstörningar, som stelhet eller muskelskador.
Utbildningar till sjukgymnast

Socionom
medellön: 29 200 kr

Socionomens jobb går ut på att stötta människor i olika svåra situationer. Du behöver god social och psykologisk kunskap, i ditt arbete med att hjälpa andra.
Utbildningar till socionom

Brandman
medellön: 25 100 kr

Här jobbar du inte bara med brinnande höghus, utan hjälper även till vid andra sorters missöden. Dessutom jobbar brandmän mycket med att förebygga olyckor.

Jag går programmet nu

Louise Rudengren är 18 år och läser Vård- och Omsorgsprogrammet på Rinmansgymnasiet i Eskilstuna. Hon tycker mycket om att hjälpa andra och drömjobbet är biståndsarbetare eller läkare.

Varför valde du att läsa Vård- och Omsorgsprogrammet?

– Jag tyckte att det verkade vara ett bra program där man får lära sig mycket om människan och hur hon fungerar, vilket jag är väldigt intresserad av. Jag vill jobba med människor på något vis så programmet verkade kunna ge en bra grund.

Vad är det bästa med din utbildning?

Att man får utföra det man läst i skolböckerna och förstå att man har användning för det man lär sig. Vi har också praktik på skolan och den är jättebra.

Vilka egenskaper ska jag ha om jag ska läsa Vård- och Omsorgsprogrammet?

– Inga speciella, förutom att vilja samarbeta med andra. Många bra egenskaper växer också fram under utbildningen, för man utvecklas mycket som person av att läsa den.

Så säger läraren

Lotta Wallqvist är lärare Vård- och Omsorgsprogrammet på Rinmangymnasiet i Eskilstuna.

Vilka är styrkorna i Vård- och Omsorgsprogrammet?

– Det är lätt att både få jobb och läsa vidare efter utbildningen. Sedan tycker jag att det är en bra kombination av teori och praktik och du får möjlighet att lära dig mycket om dig själv.

Nämn tre egenskaper som du tycker man bör ha för att ha ut maximalt av utbildningen.

 – Man ska vara engagerad, sugen på att lära sig om människors olika livsvillkor och kunna sätta sig in i andras situation.

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

"Passar dem som vill göra skillnad"

Fanny, Emma och Stefani valde skola med biståndsinriktning. Ett intresse för andra kulturer och en vilja att hjälpa andra är gemensamt för Fanny Christensen, Emma Sundström och Stefani Marinkovic. De går alla tredje året på samhällsvetenskapsprogrammet med bistånds- och hjälpverksamhetsinriktning på Stockholms Stadsmissions gymnasieskola. –      ­Jag valde skolan eftersom ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Nybakade studenter pluggar – i sommar

De nybakade studenterna Baktash Wejdan och Marcelo Lafitte får vänta på sommarlov. Nu börjar de i sommarskola för att plugga upp sina betyg i fysik. Förra veckan tog Baktash Wejdan, 22, och Marcelo Lafitte, 19, studenten från naturvetenskapliga programmet på Farsta gymnasium i Stockholm. Men sommarlovet får vänta. Nu ska de gå i sommarskola för att plugga upp sina betyg i fysik B.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Friskolor drar upp snittbetyget

Ju större andel elever som går i friskola, desto högre snittbetyg för alla elever i kommunen, visar en ny forskarrapport. Eleverna i de kommunala skolorna drar lika stor nytta av friskolorna i form av bättre resultat, enligt studien från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (Ifau). Om andelen friskoleelever i en kommun ökar med tio procentenheter förbättras niondeklas ...
Läs mer