12 okt 2021

Högskola får pengar för rösträtt

Allmänna arvsfonden bidrar med 6,7 miljoner kronor till projektet "Rösträtt" i Malmö, skriver Sydsvenskan. Det går ut på att utveckla barns röster i tal och sång, på barnens villkor.

Det är Malmö högskola som står bakom det treåriga projektet. Musikansvarige Daniel Hansson på skolan var den som för några år sedan kläckte idén.

– Vuxna behöver förstå hur barns röster fungerar. Ofta begränsar de vuxna barnens möjligheter att uttrycka sig med sina röster, säger han till tidningen.

Ett exempel är förskollärare som sjunger för barnen i "vuxenläge", alltså i ett alltför lågt tonläge för barnen. 14 procent av barnen uppges bli hesa av denna låga sång. Projektet "Rösträtt" samarbetar nu med kommuner, förskolor och kulturskolor och ligger på för att få in röstkunskaper på lärarutbildningarna.

Tips: Utbildningar med sång

Estetiska programmet

Sångpedagogik

Röstträning

TT Spektra / AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Ninjadräkt eller rosa labbrock – den ultimata guiden till overaller

Praktisk, ful och traditionsbunden? Overallen orsakar känslor och väcker många frågor: Varför är de så skitiga? Vad betyder färgerna? Och varför byter de byxben med varandra? AllaStudier lät studenter i Göteborg, Linköping, Lund och Stockholm avslöja overallens hemligheter. Det finns många klädesplagg som får benämningen ”overall” av landets studenter.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Så fixar du kontoret ovan molnen

Victor Pedersén har ett tydligt karriärmål, att bli pilot. Men hur lyckas man nå dit? Studentrekryterarna på Sveriges största pilotskolor tipsar. Sökfunktion: Hitta din pilotutbildning Victor går just nu samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning ekonomi på JENSEN gymnasium Södra i Stockholm. Ända sedan tidig ålder har han drömt om att bli pilot.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Skaffa kunskap och gör världen bättre

Plugga utbildningarna som hjälper människor och miljö. AllaStudier hjälper dig hitta utbildningar och länkar. Läs också om Rebecca och Sofia som kämpar för kvinnors rättigheter. Kämpa för mänskliga rättigheter i FN, jobba som volontär under gymnasietiden, utveckla miljövänliga energikällor eller ordna poliovaccinering åt barn. Det finns många sätt att göra världen till en drägligare plats att leva ...
Läs mer