12 okt 2021

Estetiska programmet

För dig som gillar att skapa, uttrycka dig konstnärligt eller är insnöad på kultur i största allmänhet är detta programmet för dig. Du specialiserar dig inom till exempel musik och får utvecklas inom ditt ämne.

estetiska programmet lär du dig dessutom att tolka konst och kultur, att arbeta skapande och att kommunicera estetiskt. Fem inriktningar finns att välja bland:

  • Bild och formgivningHär får du fördjupa dig i olika bildtekniker, både klassiska tvådimensionella, såväl som tredimensionella. Dessutom får du kunskap inom form och uttryck.
  • DansScenkonstnärlig dans, dansteknik, skapande, scenisk verksamhet och tolkning av dans är bara ett fåtal moment som du kommer behärska galant om du väljer denna inriktning.
  • Estetik och mediaUtseende och funktion ligger i fokus här och du lär dig att kommunicera med olika digitala verktyg som att till exempel snickra hemsidor.
  • MusikSpelar du ett instrument och vill göra det professionellt i framtiden? Då är musik en väldigt bra början, där du får tid och utrymme för att bli en bättre musiker.
  • TeaterÄr du däremot intresserad av teater, får du lära dig allt från gestaltning till att sätta upp professionella teaterföreställningar om du väljer denna inriktning.

Yrken du kan plugga vidare till:

Fotograf
medellön: 32 900 kr.
Ett spännande och fartfyllt yrke, där du själv får välja din specialitet. Du kan vara anställd vid allt från medieföretag, till museer, eller ha en egen firma.
Utbildningar inom foto

Art Director
medellön: 34 600 kr.
Har du ett bra sinne för form kan Art Director vara ett passande yrke. Du jobbar med fokus på att text och bild ska fungera tillsammans på ett uttrycksfullt sätt.
Utbildningar till art-director

Musiker
medellön: 35 200 kr.
Musikeryrket är oerhört brett, du kan vara trummis i rockband eller symfoniker vid en opera. Gemensamt för yrket är att du är proffs på ett eller flera instrument.
Utbildningar inom musik

Regissör
medellön: 36 700 kr.
Är du både konstnärligt lagt och har lysande ledaregenskaper? Oavsett om det rör sig om teater eller film måste regissören vara den som leder arbetet framåt.

Jag går programmet nu

Timotej Mimen är 18 år och läser estetiska programmet inriktning teater på Schillerska gymnasiet i Göteborg. Hon älskar musik och litteratur och drömjobbet är skådis eller radiopratare.

Varför valde du att läsa estetiska programmet?

– Jag tycker väldigt mycket om att vara kreativ och jag gillar också teater, peruker och handdockor. Och eftersom man får hålla på med både skådespelandet och kostymer kändes det som ett sjukt bra val.

Vad är det bästa med din utbildning?

Att jag känner mig fri under teaterlektionerna och får hålla på med det jag tycker är roligast.

Vilka egenskaper ska jag ha om jag ska läsa estetiska programmet?

– Inte vara rädd för att göra bort dig, ibland blir det ju inte som man tänkt sig och då får man inte känna sig dum. Sen ska man nog gilla att skapa och uttrycka sig, kan bli långtråkigt annars.

Så säger läraren

Claes-Wilhelm Engström är lärare på estetiska programmet på Schillerska gymnasiet i Göteborg.

Vilka är styrkorna i estetiska programmet?

– Att man får delta i skapande processer och att man blandar teoretiska och praktiska moment.

Nämn tre egenskaper som du tycker man bör ha för att ha ut maximalt av utbildningen.

 – Som elev bör man vara engagerad, fokuserad och vilja delta i gruppdynamiska processer, alltså att arbeta nära med andra i grupp.

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2013-06-17

Gymnasiebetyg

Betygen man kan få på gymnasiet är A, B, C, D, E eller F. Men vad innebär de olika betygen och hur sätts de? Betygsskalan sträcker sig från A till F. Högsta betyg betecknas med A och lägsta betyg med E. Betyg för icke godkänt resultat betecknas med F. Om elevens frånvaro har gjort att läraren inte har tillräckligt underlag för bedömning av elevens kunskaper  sätts ett streck.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

"Passar dem som vill göra skillnad"

Fanny, Emma och Stefani valde skola med biståndsinriktning. Ett intresse för andra kulturer och en vilja att hjälpa andra är gemensamt för Fanny Christensen, Emma Sundström och Stefani Marinkovic. De går alla tredje året på samhällsvetenskapsprogrammet med bistånds- och hjälpverksamhetsinriktning på Stockholms Stadsmissions gymnasieskola. –      ­Jag valde skolan eftersom ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-12-03

Besök gymnasiemässan – hemifrån

Trött på gymnasiemässors trängsel och stök där alla skolor tävlar om att få din uppmärksamhet? Det nya är att besöka en digital gymnasiemässa i hemmets lugna vrå, där allt sker på dina egna villkor. Parallellt med landets alla fysiska gymnasiemässor pågår den digitala gymnasiemässan, som håller öppet fram till 15 februari. Tanken är att blivande gymnasieelever ska kunna kommunicera med gymnasiesk ...
Läs mer