16 apr 2019

Högskola har svar på våldet

Polis och skolpersonal har blivit utsatta för våld. Nu har en ny rapport hittat mönster.

Ilska mot polisen, nyhetsmediernas bevakning, men framför allt ungdomars vanmakt och hopplöshet, låg bakom kravallerna som skakade Rosengård i Malmö i december 2008.

Det hävdar forskarna bakom en färsk rapport från Malmö högskola där de inblandade – poliser, brandmän och ungdomarna själva – djupintervjuats om situationen i Rosengård för två år sedan och varför våldsamheterna med anlagda bränder och stenkastning eskalerade.

Bakom angreppen på brandmän och poliser fanns en relativt liten grupp tonårspojkar och unga män, förenade av bristande tro på framtiden, misstro mot samhället och en stark aggression mot polisen. Även boende och personal på förskolor och skolor blev angripna.

– Många upplevde djup orättvisa och avsaknad av framtidsutsikter. En del hade själva hamnat i klammeri med rättvisan, konstaterar Per Olof Hallin, professor i kulturgeografi och en av rapportens författare.

Mediernas bevakning av oroligheterna bidrog också till konfliktspiralen. De inblandade följde de dramatiska rapporterna i detalj. De unga, som kände sig osynliggjorda, skapade sig en arena.

En slutsats i rapporten är att framför allt polisen bör ändra sin organisation och sitt arbetssätt.

Per Olof Hallin:

– Poliser i yttre tjänst i Rosengård omsätts en gång om året. Då finns det inte mycket tid till att bygga relationer.

Tips: Utbildningar om samhällsfrågor

Kulturgeografi

Kriminologi

Sociologi

TT / AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-10-06

Bli lärare – visa vägen mot framtiden

Lärare är ett brett arbetsfält. Du kan arbeta på förskola och universitet, med yrkesförberedande och akademiska utbildningar. Möjligheterna är många. Läraryrket lockar allt färre. Jämfört med i fjol har i år 14 procent färre sökt någon av landets lärarutbildningar. 2010 sökte uppemot 14 700 personer lärarutbildningen som förstahandsval. I år var antalet sökande 12 615, enligt SVT:s Aktue ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-19

Dubbla examina – smart eller onödigt?

Med en dubbel examen i bagaget öppnar sig fler möjligheter på arbetsmarknaden. Men lönen blir lägre. Du kan behöva tänka både en och två gånger innan du fattar ditt beslut. En som vill skaffa två examina är Peter Hamnebo, 34. Här kan du läsa om anledningen till detta och hans synpunkter kring dubbla examina!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Världens 100 bästa universitet

Harvard i topp och tre svenska universitet bland topp 100. Times Higher Education släpper sin ranking "World Reputation Rankings", där experterna själva rankar.

Läs mer