Tanja Danilova Högskoleprovet
29 jul 2022

Högskoleprovet förverkligade juristdrömmen

Tanja Danilova, 20, kom in på juristprogrammet i Lund – med hjälp av högskoleprovet. Hon har skrivit högskoleprovet tre gånger och lyckades höja sitt resultat med 0.75 poäng på ett halvår – genom hårt arbete.

Tidigare var högskoleprovet främst en väg för sökanden utan gymnasiebetyg att ta sig in på högskolan. I dag är provet även en väg för de med gymnasiebetyg att ytterligare öka sina chanser att komma in, och att särskilja studenter med höga betyg.

– Genom att skriva provet hamnar du automatiskt i ännu en urvalsgrupp,  och ökar dina chanser att komma in. Vissa lärosäten använder också högskoleresultatet som ett skiljekriterium vid antagning till program med höga antagningspoäng, till exempel läkarprogrammet. Om flera sökande har samma meritvärde från gymnasiet blir den som har skrivit högskoleprovet prioriterad, berättar Mattias Wickberg, utredare på Universitets- och högskolerådet.

Att komma in på juristprogrammet var Tanja Danilovas mål hela förra läsåret. Hon visste att hennes chans var högskoleprovet och skrev totalt tre gånger, där hon höjde sig totalt 0,75 poäng och klarade därför antagningen till juristprogrammet med råge.

– Jag trodde aldrig att jag skulle klara det, matte har alltid varit min svaga sida trots att jag gick naturvetenskapligt program på gymnasiet. Jag pluggade inför högskoleprovet varje dag i sex månader, berättar Tanja Danilova.

Tanja Danilova tog hjälp av en onlinekurs genom Högskoleprovguiden, där man får uppgifter att lösa och sedan kommentarer och förklaringar till lösningarna. Genom kursen tränade hon på alla delmoment men gick framförallt till grunden med matten och lärde sig förstå logiken och grunderna.

­– Det låter konstigt men jag tycker om matte i dag och hatade det innan.

Hjälp inför högskoleprovet

Kurser: Det finns flera olika företag som anordnar förberedande kurser, både på nätet och med fysiska träffar. Ett exempel är Högskoleprovguidens onlinekurs.

Gamla prov: Att prestera bra på provet handlar inte bara om goda teoretiska kunskaper, utan också om provteknik. Lär dig hur frågor ställs, att prioritera rätt och prestera under tidspress genom att göra gamla högskoleprov, gärna på tid.

Appar: Exempel på appar som kan hjälpa: Nya högskoleprovet Lite, Högskoleprovet förklarat, HP-Matte, iHögskoleprovet Lite, Högskoleprovet läs. Tänk på att använda gratisversionen först om de kostar pengar.

Senast uppdaterad: 29 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-19

Så väljer du rätt teknik

Funderar du på en teknisk utbildning men har svårt att bestämma vilket av de hundratals programmen du ska välja? Här kommer lite hjälp på traven hur du ska tänka för att välja rätt. Knappar man in civilingenjör på antagning.se får man upp förslag på närmare 200 olika sökbara program. Söker man på högskoleingenjör blir träffen minst lika stor. Valmöjligheten med så många olika inriktningar kan skap ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-18

Så hittar du studievägledare

Behöver du hjälp av studievägledare för att hitta utbildning på komvux, högskola eller yrkeshögskola? Kanske vill du studera utomlands men vet inte var du ska vända dig. Vi hjälper dig. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-06

Guide: Välj rätt till högskolan

Att välja högskoleutbildning är ett val som påverkar resten av ditt liv.  Vi underlättar ditt tänk inför valet och hjälper dig ta rätt beslut.

Läs mer