16 apr 2019

Kompletterande utbildningar

KOMPLETTERANDE UTBILDNINGAR HAR UPPHÖRT

Kompletterande utbildningar erbjuder en spännande mix av utbildningar. Anordnarna är privata, men står under statlig tillsyn.

Passar kompletterande utbildning dig?

  • Anordnas inte av kommun, landsting eller stat utan har privat ägare
  • Vissa är på gymnasienivå, vissa på eftergymnasial nivå
  • 300 utbildningar inom många områden men oftast inom det konstnärliga och estetiska området
  • Många utbildningar förbereder för vidare studier på högskolan eller är yrkesutbildningar som leder till ett yrke
  • Mycket varierande i längd och upplägg
  • Har oftast en studieavgift

Hitta utbildningar

Sök bland alla kompetterande utbildningar i Sverige.

Tillsyn och kontroll

Alla kompletterande utbildningar är ställda under statlig tillsyn. Myndigheten för yrkeshögskolan är ansvarig myndighet har rätt till insyn i verksamheten.

Myndigheten för yrkeshögskolan kontrollerar och följer upp de kompletterande utbildningarna genom att besöka dem, granska verksamheten och tala med studerande, lärare och anordnare. Upptäcks brister på en utbildning får utbildningsanordnaren kritik och åläggs att rätta till felaktigheterna. Som en sista åtgärd kan myndigheten besluta att utbildningen inte längre får vara kompletterande utbildning.

Antagning och urval

Förkunskaper
Kraven på förkunskaper skiljer sig åt mellan olika kompletterande utbildningar. De flesta kräver att du har gymnasiekompetens, men vissa kräver bara att du fyllt 18 år och har gått ut grundskolan. Ibland kan det krävas speciella förkunskaper, till exempel arbetslivserfarenhet.

Urval
Hur urvalet går till varierar mellan olika utbildningar. De olika sätten de sökande bedöms på är:

  • Betyg
  • Arbetsprov
  • Intagningsprov

För att få rätt information om vad som gäller för den utbildningen du är intresserad av, kontakta utbildningsanordnaren direkt.

Utbildningarnas längd

Utbildningarnas längd varierar mycket och kan vara allt från några veckor till tre år långa. Vissa går på dagtid, andra på kvällstid så att man ska kunna jobba samtidigt. Det finns också både heltids- och deltidskurser.

Intyg

Kompletterande utbildning leder inte till någon examen eller behörighet till högskolan. Efter utbildningen får du ett intyg eller betyg som beskriver utbildningens innehåll och mål.

Studiemedel och kostnader

Kostnad
Kompletterande utbildningar har en studieavgift som varierar från utbildning till utbildning. Kontakta utbildningsanordnaren för vilken kostnad som gäller för den utbildning du är intresserad av.

Studiemedel

Du kan få studiemedel på vissa av de kompletterande utbildningarna, andra inte. För de som är godkända för studiemedel kan du även få ett lån för studieavgiften (upp till ett visst maxbelopp).

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Sök höstens hetaste Make Up-utbildning

Make Up Institute är en internationell skola som sedan länge ligger i framkant när det handlar om makeup- och hårstylistutbildningar. Vid Odenplan i centrala Stockholm huserar den kända skolan, Make Up Institute. Många makeup-artister har börjat sin karriär som elever här för att sedan gå vidare till att jobba med exempelvis mode, tv, film eller teater.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Skriv erotiska texter och lägg in surkål

Lär dig att skriva erotiska texter utan klyschor och pinsamheter, eller hoppa på en kvällskurs i "gör-det-själv"-anda och lär dig att lägga in surkål. Ett säkert tecken på att hösten står för dörren är dunsen på hallmattan när studieförbundens kurskataloger dimper ner. Utbudet av studiecirklar lockar med en höst i förkovrans och folkbildningens tecken och i år finns flera nyheter.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-22

Stor efterfrågan på personer med praktisk utbildning

Personer med yrkesutbildningar och YH-utbildningar är eftertraktade på arbetsmarknaden. Vill du få en yrkesinriktad utbildning utomlands? Läs mer om fördelarna med en yrkesinriktad utbildning och få tips på skolor utomlands.

Artikeln är ett gästinlägg skrivet av vår systersajt Blueberry.nu.

Läs mer