11 okt 2021

Konstnären med en galen idé

Mikael Genberg är konstnär och visionär med en absurt naiv tanke, som faktiskt kommer att bli verklighet i framtiden. I alla fall om vi får tro honom.
­– Hej, jag heter Mikael Genberg och jag vill sätta en röd stuga med vita knutar på månen. Vi satsar på en månlandning 2012.

– Min personliga målsättning är ganska enkel. Tänk att kunna kliva ut själv på en äng och titta upp mot en stjärnklar himmel en mörk natt, se upp mot månen och tänka; ”Fan… det gick alltså. Där står en liten röd stuga som kommer att stå kvar i tiotusentals år”, berättar han.

Experterna är eniga, det går. Mikael Genbergs projekt kommer att synliggöra Sverige och visa vilket högteknologiskt land vi faktiskt lever i. Budgeten ligger på runt 500 miljoner kronor.

– Jag tror inte att det är själva idén som är så komplicerad egentligen. Min inställning har hela tiden varit att jag verkligen ska göra det.

Konstnären Mikael Genberg från Västerås har byggt röda stugor på konstiga platser förr. Hotell Hackspetten exempelvis, ett tvåmannahotell som placerats 13 meter upp i luften i hemstadens högsta ek. Han har även fått tillstånd att bygga en röd stuga med vita knutar på Globen i Stockholm.

– Om du gör samma sak som alla andra kan det vara bra, men inte särskilt originellt. Känn efter själv vad du vill göra med ditt liv. Lyckas du med det som du själv drömmer om kommer du att bli lycklig. Det gäller att tänka tankar som ingen annan redan har tänkt, tipsar Genberg.

Drömmer du om att bli konstnär?

Många högskolor och universitet erbjuder utbildningar inom konst och design, exempelvis Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg eller Beckmans i Stockholm. Om inte det passar kanske ”Konstresa till Berlin” på Munka folkhögskola lockar mer?

Medellön: ca 20 000 kr

Calle Magnusson / AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 11 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

"Måste kunna agera som affärsman"

– Jag älskar att vara ute i naturen, och växte upp med en mamma som var ”Mulle-tant” och en hurtig norrman till pappa. Så det är kanske inte så konstigt att jag blev som jag blev, säger Ola Skinnarmo med ett leende. Han är kvick i sina kommentarer och räds inte att använda en kaxig ton när han berättar om sina upplevelser. Hitta utbildningar: Utbildningar inom kommunikationUtbildningar inom affär ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Skaffa kunskap och gör världen bättre

Plugga utbildningarna som hjälper människor och miljö. AllaStudier hjälper dig hitta utbildningar och länkar. Läs också om Rebecca och Sofia som kämpar för kvinnors rättigheter. Kämpa för mänskliga rättigheter i FN, jobba som volontär under gymnasietiden, utveckla miljövänliga energikällor eller ordna poliovaccinering åt barn. Det finns många sätt att göra världen till en drägligare plats att leva ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Folkhögskola: Ring till skolan

När du ska studera vid folkhögskola är det viktigt att du väljer inte bara kurs utan också skola med omsorg. De skiljer sig nämligen mycket åt. 

Läs mer