21 apr 2013

Kurs gav bättre chefer

Ledarskapskurserna hos Företagsuniversitetet ledde till ökad produktivitet, högre säkerhet och bättre chefer.

Vi träffade HR-managern Cecilia Asp på Nynäs som berättade om företagets kompetensutveckling.

På väggarna i entrén till Nynäs reception finns på den ena sidan ett tecknat oljeraffinaderi bestående av de anställdas signaturer och på den andra en pedagogisk illustration som visar vad företagets olja används till. 

– Vi jobbar inte med bränsle, utan raffinerar olja till specialprodukter, förklarar Cecilia Asp, HR-manager på Nynäs, och pekar på den tjocka oljan bredvid däcket i väggmålningen. Företaget har två ben: Nafteniska oljor och bitumen, som bland annat används som bindemedel i asfalt, berättar hon vidare. Företaget har cirka 850 anställda spridda över hela världen, även om de flesta finns i Sverige. Huvudkontoret ligger ett stenkast från Globen och det största raffinaderiet finns i Nynäshamn.

Cecilia Asp arbetar som HR-manager på Nynäs.Nicole Kling

– Första ledets chefer är en utsatt grupp ledarskapsmässigt och de behövde få mer träning i att hantera sin roll, säger Cecilia Asp och tillägger: Det handlade om allt från konflikthantering till att kunna disponera sin tid effektivt och att lära känna sig själv i chefsrollen.

Den stora organisationen innebär att det finns chefer på olika nivåer och ledarskapsutbildningen som togs fram i samarbete med Företagsuniversitetet riktade sig till skift- och depåcheferna, längst ner i hierarkin.

Nynäs huvudkontor ligger ett stenkast från Globen.Nicole Kling

– Sedan vi deltog har vår statistik blivit bättre, cheferna mer omtyckta och engagemanget och förståelsen för säkerhetsarbetet har ökat. Dessutom ser vi att tillförlitligheten har höjts till följd av att avbrotten i produktionen har minskat.
Det hela började med att anställda i Sverige gick kursen, senare fick även medarbetare i Skottland chansen. Trots att det bara har gått ett år sedan den första gruppen chefer deltog utbildningen menar Cecilia Asp att man redan har märkt stora förändringar i företaget.  

– Våra säkerhetstal har de senaste åren varit lite lägre än industristandard och det var en av anledningarna till att vi anlitade Företagsuniversitetet. Säkerhet är en av våra kärnfrågor, eftersom vi håller på med så farliga saker, och ett tydligt ledarskap hänger tätt ihop med hög säkerhet, konstaterar Cecilia Asp och fortsätter:

Fakta

Nynäs har cirka 850 anställda, varav 500 i Sverige, ett flertal i Storbritannien och Belgien och de övriga spridda över hela världen.
Företaget har två huvudsakliga inriktningar: nafteniska specialoljor och bitumenprodukter.
En gång i tiden var företaget svenskt, numer ägs det till hälften vardera av finska Neste oil och venezolanska PDVSA. 
Knappt 50 chefer, både i Skottland och i Sverige, har deltagit i kurserna.
Kursen har varit uppdelad i fyra delar á två dagar plus individuell coachning. 

Nicole Kling
Senast uppdaterad: 21 apr 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-11

Mer utbildning för redan utbildade

Har du en högskoleutbildning? Då är chansen stor att du får gå ännu fler kurser. Det är de redan högt utbildade som får mest av personalutbildning. Mer än varannan med högskoleutbildning får någon form av kurs via sin arbetsgivare, jämfört med var femte anställd utan gymnasieutbildning. Totalt sett deltog nästan två miljoner svenskar i personalutbildning under första halvåret, enligt SCB.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-09-04

Två jobb – framtidens nya arbete

Att ha två svar på frågan om vad man gör, krockar med urgamla ideal på den svenska arbetsmarknaden. Men det ger arbetsglädje, hälsa och personlig utveckling, enligt experterna.  – Omväxling är positivt och innebär mindre tristess eftersom arbetet inte blir rutinartat. Med två jobb får man också möta flera olika människor och utveckla olika kompetenser hos sig själv, säger Nina Jansdotter, karriär ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Våga ta klivet från ditt tråktrygga jobb

Vantrivs du på jobbet och längtar efter förändring? Inspireras av Andreas Sjöberg som vågade ta ett vilt språng. Andreas Sjöberg hade jobbat som socialarbetare i hela sitt vuxna liv. Som vakt på fängelse. Som samtalskurator för unga vuxna.Som socialsekreterare. Men för ett drygt år sedan tog han ett vilt språng.-- Jag längtade efter förändring och sa upp mig från Sveriges mest trygga anställning p ...
Läs mer