21 mar 2016

Lysande utsikter – Specialistsjuksköterska

Cina Burman går tredje terminen på specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning vård av äldre. Hennes kunskaper gör henne mycket attraktiv på arbetsmarknaden – men tyvärr syns det inte i lönekuvertet.

Redan 1990 tog Cina Burman sin sjuksköterskeexamen men det var inte sista gången hon satte sig i skolbänken.

– Jag tycker om att studera och gick en tvååriga utbildning men håller nu på att läsa till en magisterexamen. Det är bra att förkovra sig och hålla hjärnan i trim men det är snarare av nyfikenhet än för pengarna, säger hon.

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning av äldre, på Sophiahemmet Högskola i Stockholm, innebär att hon nu läser på en avancerad nivå.

– Det är otroligt mycket ny kunskap, ny syn på åldrande och nya teorier. En specialiserad sjuksköterska får möjligheten att tänka bredare i sitt yrke.

Abetsmarknaden ser väldigt bra ut även om arbetsgivare oftast inte vill betala högre lön för den högre kunskapen.

– Det finns hur mycket jobb som helst. Det ploppar in jobberbjudanden hela tiden. Jag är utbildad omvårdnadshandledare och inom taktil massage också vilket gör mig ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden, säger Cina Burman.

Snabbkoll: Vårdbranschen

I Arbetsförmedlingens rapport "Var finns jobben" som visar vilka kompetenser som är mest efterfrågade under första halvan av år 2014, är både läkare och vidareutbildade sjuksköterskor med på listan över yrken med störst brist på arbetskraft. Inom just äldrevården är det under två procent av de som jobbar som är specialistsjuksköterskor.

Så når du dit:

För att utbilda dig till läkare eller sjuksköterska behöver du läsa på högskola. Det finns även YH-utbildningar som leder till jobb inom vården. Specialistsjuksköterska, Tandsköterska och Medicinsk sekreterare är tre yrkesgrupper där det kommer att finnas mycket jobb under de närmaste åren.

Rickard Lindholm
Senast uppdaterad: 21 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Därför blir unga allt mer internationella

Har du pluggat språk i Europa? Vill du jobba i New York eller Tokyo? Dagens unga generation har flest internationella kontakter av alla - någonsin. De pratar engelska från barnsben, är ofta vana utlandsresenärer och har klasskamrater från hela världen. Barn och ungdomar som växer upp i dagens svenska samhälle blir kanske den hittills mest internationella generationen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-28

Högskola - den kompletta guiden

Planerar du att plugga vidare och vill veta hur högskolestudier fungerar? Här kan du läsa om allt från studentekonomi till hur du får en examen från högskolan! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-16

Här finns restplatserna

Allt fler söker sig till landets universitet och högskolor. Samtidigt blir studieplatserna färre. Här är höstens bästa restplatser.

Läs mer