07 okt 2021

Läs fotbollshistoria på universitetsnivå

Lär dig allt om fotboll, Harry Potter eller orkidéer. Det finns många udda kurser att välja bland. Fotbolls-studenten Fredrik Sinander är jättenöjd med sitt val.

Om du inte är sugen på någon av de mer traditionella utbildningarna, som ekonomi eller medicin, finns det gott om smalare alternativ att välja bland. En udda kurs är "Fotbollens historia" (7,5 högskolepoäng) vid Malmö Högskola.

Kursen är "flervetenskaplig med tonvikt på historia" och "ger en grundläggande förståelse av fotbollens sociala och kulturella historia och dess plats i samhället"

– Det är förstås lätt att raljera över kursen om man inte är insatt, säger Torbjörn Andersson, kursansvarig för Fotbollens historia.

– Men det är ju inte så att vi pluggar laguppställningar. Fotbollens samhällsbetydelse är enorm.

Torbjörn Andersson menar att det vore oansvarigt om inte fotbollen var representerad på universitetsnivå.

– Genom fotboll kan man utläsa en massa andra samhällsfenomen som nationalism och genusfrågor.

Fredrik Sinander, 24, läste kursen i höstas, i dag skriver han bland annat om fotboll på sajten svenskafans.se.

– Vi studerade uppbyggnaden av elitklubbar bland annat vilket har varit väldigt nyttigt rent praktiskt.

Tre andra ovanliga kurser på högskolan

Ingmar Bergman, auteuren och berättaren 7,5 HP, Högskolan på Gotland

Ger grundläggande kunskap om hans konstnärskap med fokus på film och filmkonst men också med utblickar mot hans arbete som teaterregissör och författare. Med utgångspunkt i filmer och manus samt i den rika Bergmanlitteraturen studerar vi Bergmans konstnärskap.

Orkidéer i teori och praktik, 7,5 HP, Karlstads universitet

Lyckas du också med dina orkidéer ibland? Här hjälper vi dig att få gröna fingrar och att förstå betydelsen av att prata med blommorna. Vi studerar allt från orkidéernas naturliga växtplatser till hur du tar hand om dina plantor under olika odlingsförutsättningar.

Harry Potter och hans världar, 7,5 HP, Linnéuniversitetet

Kursen ger kunskap om J.K Rowlings författarskap samt intermediala perspektiv på Harry Potter och hans världar, särskilt film och litteratur. I kursen ingår litteraturvetenskaplig terminologi, samt studier av fantasygenren. Kursen examineras genom ett självständigt fördjupningsarbete.

Johan Kellman Larsson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

"Zombies är som en naturkatastrof"

I februari startar kursen ”Att överleva en zombiekatastrof” på Norra Stor Stockholms ABF. Redan innan kurskatalogen kommit ut har 35 personer anmält sig. Kursen utgår från hur vi kan lära oss mer om verkligheten genom zombieböcker och zombiefilm. Vad kan vi lära oss av zombies? – Zombies kan vi kanske inte lära oss så mycket av men litteraturen och filmerna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Prov i skolan – då stoppas alla flyg

Här engagerar de nationella proven. Böner, polis och stoppade flygplan ska hjälpa studenterna att nå sina drömmars mål. Ett misslyckande kan leda till katastrof. I torsdags skrevs de nationella proven för 18-åringar i Sydkorea – en i högsta grad nationell angelägenhet. Ett bra resultat kan vara biljetten till en universitetsutbildning och välbetalt jobb, rapporterar Reuters.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-16

Lady Gaga-trillingar jagas av CSN

Bröderna jagas för fusk med studiemedlet. Här dyker de upp - i världsstjärnans musikvideo. Tre svenska trillingar har hamnat i blåsväder. CSN har polisanmält bröderna som mellan 2007 och 2010 ska ha använt förfalskade betyg och intyg för att kvittera ut stora summor pengar för utlandsstudier i Kalifornien och Japan. Enligt CSN rör det sig om 770 000 kronor.
Läs mer