Milano vs Borås
12 apr 2016

Modestudier – Milano eller Borås?

Astrid pluggade i Borås och startade eget klädmärke. Emil pluggade i Milano och jobbade på Armani. Här hittar du deras guide till modestudierna.

Konkurrensen i modevärlden är hård. Var du väljer att utbilda dig kan betyda mycket för din framtida karriär. Borås är fritt, Milano ger kontakter. Oavsett vilken väg du väljer får du räkna med att börja som assistent.

Emil Strand valde Istituto Marangoni i Milano. Efter utbildningen blev han rekryterad av Armani.

– Jag ville plugga vid den bästa skolan, så långt söderut som möjligt. Då blev det Marangoni. Jag är väldigt nöjd, säger Emil.

Se potentialen i skolan

Utbildningen var tuff och Emil rekommenderar den inte till personer som behöver sova mycket.

– Det är en tuff stad med hårt arbetsklimat, man känner det i luften. Personalinflytande och kontrakt kan du glömma.

Och det är ingen diskussion med föreläsarna.

– Mitt på dagen kan föreläsaren säga att det är kväll. Då är det kväll. Jag har varit med om så många sjuka saker!

Astrid Olsson valde den treåriga utbildningen i Modedesign i Borås. Efter det startade hon klädmärket Fifth Avenue Shoe Repair.

– Jag valde Borås mest för att de har en fantastisk maskinpark i sitt stickeri, jag brinner för stickat och trikå. Man lär sig allt i branschen, som kontakten med fabriker, säger Astrid.

Hon tycker att man ska se potentialen i skolan, inte begränsningarna. I Borås finns många textilföretag och studenterna får mycket frihet.

– Vill man ha hög konkurrens, hårt arbetstempo och internationella kontakter kan man nog söka sig ut internationellt. Men de kontakterna kan man få senare tycker jag. Borås ligger ju långt ifrån de stora städerna, på gott och ont. Det är bra för studielugnet men efter studierna får man vara beredd att flytta på sig, säger Astrid.

Arbetsmarknaden blir bättre

Oavsett var man utbildar sig är arbetsmarknaden hård. Astrid och Emil har ganska liknande syn på framtiden.

– Det är tufft att hitta jobb som designer, det handlar om inställning och vilja. Det är inte alla märken som passar din stil så du måste kunna anpassa dig. Som designer måste man kunna göra allt, säger Emil.

– Arbetsmarknaden börjar bli lite bättre. Branschen är ju beroende av konjunkturer. Men företagen, som till exempel H&M, är alltid beroende av bra designers. Det finns bra möjligheter i Sverige. Många kompetenta designers går ut här, även om man måste vara beredd att jobba som assistent. Det kräver många timmar, säger Astrid.

Vill du plugga i Borås? Astrids bästa tips:
  1. Se potentialen i skolan, inte begränsningarna. Många uppgifter är kommersiella, andra är nästan åt det konstnärliga.
  2. Hitta ditt eget formspråk och din egen väg.
  3. För att bli designer måste du våga satsa. Det tar tid, tre år räcker inte till så du måste klara av att lägga i en hög växel. Du är egentligen aldrig färdig.
  4. Jobba inte ihjäl dig på alla projekt, gå inte över 100 procent för då bränner du ut dig. Det är inte blodigt allvar! Ha roligt på vägen. Mode är både allvar och skoj.
  5. Att starta eget företag är tufft. Börja med att jobba någon annanstans för att lära dig branschen. Och slå ihop dig med någon som kan räkna.
Vill du plugga i Milano? Emils bästa tips:
  1. Kolla upp skolan, inte PR-avdelningen! Prata med studenter och få en idé om hur det är. Jag åkte dit i förväg och pratade med andra.
  2. Sök stipendier. Utbildningen kostade ca 10 000 euro. Jag hade tur och fick tre stipendier.
  3. Tappa inte din egen stil. Bli inte för formad av föreläsarna även om det kan vara lätt. Försök hitta designjobb bredvid studierna.
  4. Tillskärarakademin i Stockholm. Vi som gått den hade ett stort försprång. Många gånger var vi nästan hjälplärare åt de andra.
  5. Sätt grunderna i språket. Undervisningen är på italienska och inte alla kan engelska. Du vill inte missa viktiga moment i början.
Tips: Utbildningar inom mode

Modedesign

Textildesign

Kläddesign

Tillskärarakademin

Fashion

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 12 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Han fick sportstipendium i USA

Vill du idrotta samtidigt som du pluggar – i USA? Jörgen Ekdahl tyckte det var lätt att få stipendium. Här ger han sina bästa tips. – Jag har trivts hur bra som helst, det var mycket med skolan och med laget. Jag hade hoppats på ett år till! Jörgen Ekdahl kommer från Lerum i Västra Götaland. Han började sin bana som simmare och gick så småningom över till triathlon.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Lysande utsikter – Fastighetsskötare

Praktiken lockade Alex Soto Serrano när han bestämde sig för att söka en plats på YH-utbildningen inom fastighetsförvaltning. Med bara veckor kvar på utbildningen ser han redan stora jobbmöjligheter direkt efter examen. Det finns gott om jobb inom fastighetsbranschen men ont om rätt kompetens. Därför är en utexaminerad fastighetsförvaltare attraktiv på arbetsmarknaden.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-22

Stor efterfrågan på personer med praktisk utbildning

Personer med yrkesutbildningar och YH-utbildningar är eftertraktade på arbetsmarknaden. Vill du få en yrkesinriktad utbildning utomlands? Läs mer om fördelarna med en yrkesinriktad utbildning och få tips på skolor utomlands.

Artikeln är ett gästinlägg skrivet av vår systersajt Blueberry.nu.

Läs mer