Mäklare – senaste trendutbildningen
21 okt 2021

Mäklare – senaste trendutbildningen

Mäklarutbildning är populärt. Vid senaste antagningen hade man tre förstahandssökningar per plats – bara vid utbildningen i Luleå.

En som hakat på trenden är Tomas Johansson, 23. För två och ett halvt år sedan började han på fastighetsmäklarprogrammet vid Högskolan Väst i Trollhättan.

– Utbildningen har varit bra mestadels. Givetvis har det varit kurser man gillar mer än andra. Men det är ju en utbildning man vill ta sig igenom, säger Tomas.

Vid sidan av studierna har han extrajobbat och praktiserat på Bjurfors i Göteborg. Om några veckor kommer han att vara registrerad fastighetsmäklare. Då ser arbetsmarknaden god ut.

– Det känns som att många har möjligheter, med alla pensionsavgångar och så vidare. Bara man är lite flexibel själv.

Tomas pluggade samhällsvetenskapsprogrammet med ekonomisk inriktning på gymnasiet i Kungsbacka.

Efter studenten jobbade han på Ringhals, vickade inom skola och barnomsorg och reste till Australien. Det tog två år innan han valde att börja studera i Trollhättan.

Varför ville du bli mäklare?

– Man behöver kunna lite om mycket. Eller egentligen behöver du kunna mycket om mycket! Det är byggteknik, ekonomi, försäljning, kundkontakt och jag lockas av att inte sitta still. Det är omväxlande. När jag kom på att jag ville plugga till mäklare så var det solklart.

Tomas 3 tips inför mäklaryrket

  1. Sök information 
    Ta reda på vad mäklaryrket innebär. Många tror att det handlar om att tjäna lätta pengar men det är mycket mer energikrävande än många tror.

  2. Gör en målbild
    Skaffa dig en bild av vad du vill jobba med. Gör en målbild av vad du vill: bostadsrätter i en storstad, villor eller lantbruk? Det finns ju många möjligheter inom det här yrket.

  3. Få in en fot
    Etablera kontakt med företag i förväg innan du börjar studera. Slå en signal! Jag började på vår kundvårdsavdelning och fick ett kontaktnät och en annan förståelse.

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Forskare: Starka myror blir slavar

Vissa arter av myror saknar arbetare. I stället rövar de larver och puppor från kolonier av andra arter och gör dessa till slavar hemma hos sig själva. Men märkligt nog riktar de inte in sig på de sämst försvarade kolonierna när de göra sina slavräder, utan de som är bäst försvarade, enligt en ny studie som publiceras i tidskriften Animal Behaviour.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-11-11

Mässan som tar dig framåt

Över 120 utställare finns på plats när mässan Kunskap & Framtid öppnar på Svenska Mässan på torsdag, för alla som är sugna på att utbilda sig. Nytt för i år är ett kreativt torg där man kan få bättre inblick i vad utbildningar inom konst, design, hantverk och mode kan leda till. Ingenjörsutbildning i Luleå, läkarprogram i Ungern eller pilotutbildning i Norge?
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Störst konkurrens till psykolog och veterinär

Fler sökande men färre antagna. Civilingenjörsutbildningen ökar mycket i popularitet men allra högst konkurrens om platserna är det på psykolog- och veterinärutbildningen. Det visar en ny rapport om antagningen till högskolan ht 2013. Inför hösten 2013 sökte 134 000 personer, utan tidigare högskolestudier, till utbildningar vid universitet och högskolor.
Läs mer