07 okt 2021

Störst konkurrens till psykolog och veterinär

Fler sökande men färre antagna. Civilingenjörsutbildningen ökar mycket i popularitet men allra högst konkurrens om platserna är det på psykolog- och veterinärutbildningen. Det visar en ny rapport om antagningen till högskolan ht 2013.

Inför hösten 2013 sökte 134 000 personer, utan tidigare högskolestudier, till utbildningar vid universitet och högskolor. Det är en ökning med 7 procent jämfört med föregående höst då antalet var 126 000. Samtidigt blev färre antagna, Av de sökande utan tidigare högskolestudier blev 44 procent antagna hösten 2013, medan andelen varit konstant över 50 procent under åren 2000 och 2011. 

Bland yrkesexamensprogrammen ökade antalet sökande till nästan alla program inför höstterminen 2013. Civilingenjörsprogrammet lockade flest förstahandssökande, 11 400 personer. Det är en ökning med fem procent jämfört med förra hösten. Därefter följer utbildningarna till sjuksköterska och jurist med 8 000 respektive 6 500 förstahandssökande.

Flest behöriga förstahandssökande per antagen, bland yrkesexamensprogram med minst 100 antagna, hade utbildningarna till psykolog (9,3 behöriga första-handssökande per antagen), veterinär (6,9), läkare (5,8) och sjukgymnast (5,6).

Hitta rätt högskoleutbildning

Sök bland Sveriges samtliga kurser och program på högskolan i AllaStudiers sökfunktion

AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Hundra män stämmer polisen – anser sig vara diskriminerade

Kvinnor fick förtur till Polishögskolan. Nu stämmer hundra män polisen. De var starkare och gjorde bättre ifrån sig på språktesterna. Ändå var det kvinnor som fick de åtråvärda utbildningsplatserna på Polishögskolan. Det hävdar den ideella organisationen Centrum för Rättvisa. Nu planerar 100 män som sökt till Polishögskolan att stämma Rikspolisstyrelsen för olaga diskriminering.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

7 av 10 studenter pressas att dricka

Man förväntas dricka alkohol i studentsammanhang. Det upplever sju av tio högskole- och universitetsstudenter enligt en ny undersökning. Många förknippar studentliv med alkohol. I IQ:s undersökning svarar var tredje student att de har avstått från att delta i studentaktiviteter för att de inte tänkt dricka. – Varför ska jag hänga med till puben de gånger jag inte dricker?
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-27

Vad innehåller en uppsats?

En uppsats är en akademisk text där ett problem eller frågeställning får ett svar. Oftast utgör uppsatsen avslutningen på ett program eller en kurs. Hur skriver man en uppsats? Vad ska den innehålla? Vad innebär de olika delarna? Vi hjälper dig förstå universitetsuppsatsens struktur! 

Läs mer