Vill spana på studenter av rädsla för atomvapen
03 feb 2011

Norge vill spana på iranska studenter – av rädsla för massförstörelsevapen

Den norska säkerhetspolisen PST vill förhindra att iranska studenter använder kunskap de får vid norska universitet och högskolor för att tillverka massförstörelsevapen hemma i Iran.

PST önskar därför ett system som filtrerar ut "riskstudenter" innan de kommer till Norge.

– När vi inte har ett filter, eller ett kontrollsystem för kunskapsexport, är vi särskilt sårbara, säger sektionschefen Jörn Presterudstuen till studenttidningen Universitas.

Skälet till varför just iranska studenter är i fokus ska vara FN-resolutionen mot landet.

– Vi vet att atombombens far från Pakistan fick sin utbildning i Nederländerna. Hade det varit bra om man fick veta att en framtida person i Irans atomprogram fått sin utbildning i Norge? säger Jörn Presterudstuen till Universitas.

Tips: Utbildningar inom säkerhet

IT-säkerhet

Säkerhetsteknik

AllaStudier.se / TT-NTB
Senast uppdaterad: 03 feb 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Språkkurser utomlands

Att studera språk i landet det talas är bra mycket mer effektivt än att rabbla glosor i ett svenskt klassrum. Lär dig ett språk snabbt, träffa människor från hela världen och få massor av upplevelser genom att gå en språkkurs utomlands. En språkkurs utomlands är öppen för alla, oavsett vilka förkunskaper i språket man har. Du kan alltså vara helt nybörjare.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-20

"Jag sympatiserar med de fredliga"

Han har bott i Kairo hela sitt liv. Där utbildade han sig till dataingenjör. Men idag, när folket i hans hemland samlas på gator och torg och trotsar regimen, sitter han i Lund. – Mubaraks tal häromdagen var frustrerande för alla egyptier, vi hoppades att han skulle avsäga sig sin post. Jag sympatiserar med de fredliga demonstranterna. Mubarak måste avgå.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-22

Stor efterfrågan på personer med praktisk utbildning

Personer med yrkesutbildningar och YH-utbildningar är eftertraktade på arbetsmarknaden. Vill du få en yrkesinriktad utbildning utomlands? Läs mer om fördelarna med en yrkesinriktad utbildning och få tips på skolor utomlands.

Artikeln är ett gästinlägg skrivet av vår systersajt Blueberry.nu.

Läs mer