20 okt 2021

"Jag sympatiserar med de fredliga"

Han har bott i Kairo hela sitt liv. Där utbildade han sig till dataingenjör. Men idag, när folket i hans hemland samlas på gator och torg och trotsar regimen, sitter han i Lund.

– Mubaraks tal häromdagen var frustrerande för alla egyptier, vi hoppades att han skulle avsäga sig sin post. Jag sympatiserar med de fredliga demonstranterna. Mubarak måste avgå.

Ahmed Muhammed Youssef studerar masterprogrammet i System-on-Chip vid Lunds universitet. Han förklarar att utlandsstudier är enda möjligheten till bra utbildning för egyptiska studenter, eftersom utbildningssystemet i Egypten är så dåligt.

– Det är inte min åsikt, alla är överens om det. De flesta tar sin kandidat där, sen reser de utomlands för att ta en master eller doktorsgrad innan de återvänder. De flesta utbildar sig i Europa eller Kanada.

Enligt Ahmed står hoppet nu till att våldet snart ska sluta. Då hoppas han på ett nytt samhälle liknande det i Turkiet eller Qatar. Med förändringarna hoppas han också på ett nytt utbildningssystem.

– Problemet är inte studenterna, det är systemet. Lektorernas löner är låga, de flesta måste arbeta vid sidan om för att kunna försörja sig. Jag hoppas att det ska förbättras.

Ahmed säger att han är förvånad över EU-ländernas tystnad. Han tycker att revolutionerna i Ukraina och Georgien fick mycket mer utrymme än de senaste händelserna i Egypten som är ett både större och viktigare land.

– Jag önskar att svenska politiker hade pratat om det som händer, att de inte tänkte på sina egna intressen utan vad som vad som gynnar det egyptiska folket, säger Ahmed.

Tips: Utbildningar

Statsvetenskap

Arabiska

Sociala rörelser

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 20 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-16

Lady Gaga-trillingar jagas av CSN

Bröderna jagas för fusk med studiemedlet. Här dyker de upp - i världsstjärnans musikvideo. Tre svenska trillingar har hamnat i blåsväder. CSN har polisanmält bröderna som mellan 2007 och 2010 ska ha använt förfalskade betyg och intyg för att kvittera ut stora summor pengar för utlandsstudier i Kalifornien och Japan. Enligt CSN rör det sig om 770 000 kronor.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-09-09

Ville surfar på ny sommarkurstrend

Att plugga på sommaren för att spetsa betygen har länge varit otänkbart för många svenska ungdomar. Det håller på att förändras menar Anna Skarborg på Upgrades Education som nu startar en ny typ av språkresa utomlands. Ville Hasselgren ska surfa och förbättra engelskan i sommar.  Anna Skarborg på Upgrades Education har på senare tid märkt av ett trendbrott bland svenska ungdomar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Ge ditt CV tyngd i utlandet

Utlandsstudier gör dig attraktiv på en internationell arbetsmarknad och kan bli spetsen på ditt CV. Rekryteraren: ”Det visar på en drivkraft”

Läs mer