Studera utomlands

Vill du uppleva en ny kultur eller lära dig ett språk? Du kan studera utomlands som utbytesstudent via ditt universitet eller din högskola eller på egen hand. Börja dina resa här!
Visar 1-20 av 683 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 683 träffar
1
2
3
4
...
35

Funderar du på att studera utomlands? Du är inte ensam! Många studenter väljer att studera utomlands någon gång under sina studier, antingen som utbytesstudent eller på egen hand. Att studera utomlands är ett perfekt sätt att lära sig ett nytt språk, skaffa nya vänner och upptäcka andra kulturer. Läs mer om att studera utomlands här nedan.

Att studera utomlands som utbytesstudent

En del studenter väljer att studera utomlands via ett universitet eller en högskola i Sverige. När du är utbytesstudent studerar du utomlands som en del av din svenska utbildning. Universitet och högskolor i Sverige samarbetar med utländska universitet via olika utbytesprogram. Som utbytesstudent får du hjälp med förberedelser av din institution och du behöver inte betala terminsavgift för dina studier utomlands. 

Fördelar med att studera utomlands som utbytesstudent:

  • Du får mycket hjälp av din institution, med till exempel ansökan, visum och bostad
  • Högskolepoängen räknas oftast in i din svenska examen
  • Du behöver inte betala terminsavgift

Hur funkar det att studera utomlands på egen hand?

Du som inte kan eller vill åka som utbytesstudent kan studera utomlands på egen hand, även kallat freemover. Då ansöker du själv till olika universitet och högskolor utomlands. Att studera utomlands på egen hand kräver mer förberedelser och du behöver själv kontakta skolan för att få information om terminsavgifter, antagningskrav, boende, studiestart och liknande. Samtidigt kan det vara en rolig utmaning att studera utomlands på egen hand!

När du väljer att studera en hel utbildning utomlands är det bra att ta reda på om yrket du utbildar dig till är reglerat eller kräver en legitimation för att jobba med i Sverige. Om du studerar en kurs eller delar av en utbildning för att sedan studera vidare i Sverige kan du ofta tillgodoräkna dig dina studier utomlands. Men det är bra att kolla upp om skolan du ska studera vid är godkänd av landets myndighet. 

Ta hjälp av en förmedlare för utlandsstudier

Om du tycker att det känns svårt att ordna med utlandsstudier själv kan du ta hjälp av en förmedlare. En förmedlare hjälper till under hela processen med allt ifrån studievägledning, kontakten med skolan samt assistans om något skulle gå fel. Förmedlare för utlandsstudier har ofta lång erfarenhet av att hjälpa studenter att hitta rätt utbildning. De har kontakt med många olika skolor och kan hjälpa dig att hitta rätt!

Ett exempel på förmedlare är Blueberry College & Universitet som är störst på utlandsstudier i Sverige och officiell representant för över 90 skolor. Genom Blueberry kan du välja att studera utomlands i Europa, USA, Kanada, Sydamerika, Australien, Nya Zeeland och Asien. 

Folkhögskoleutbildningar utomlands

Folkhögskolan är en nordisk skolform som ofta erbjuder möjlighet till att bo på skolan. När du studerar på en folkhögskola får du inte betyg i enskilda ämnen utan ett samlat studieomdöme av alla lärare i samtliga ämnen. Med det omdömet kan du söka in på universitet. Våra nordiska grannländer erbjuder folkhögskoleutbildningar men det finns även många svenska folkhögskolor som erbjuder utbildningar som är helt eller delvis förlagda utomlands. 

Källa: UHR.se

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv