Plugga historia på Youtube
18 okt 2021

Plugga historia på Youtube

Vad kan vara tråkigare än historia, med dammiga kungar och krig? Två lärare försöker ändra på det.

En ny sorts historieundervisning har uppstått på Youtube. Med hjälp av omskrivna populära låtar har två amerikanska historielärare gjort ämnet roligt.

Självklart har skaparna ”Mrs B” och ”Mr H” också gjort kreativa musikvideor till musiken. Lärarna tar upp ämnen från spridda delar av världshistorien i låtarna.

Bland annat har Lady Gagas ”Bad romance” blivit ”The French Revolution” och Madonnas ”Vogue” blivit ”Chinese Dynasties”. Andra ämnen är Korstågen, Cleopatra och Martin Luther.

I en kommentar säger de båda skaparna att uppståndelsen varit överväldigande och att de jobbar på att skapa fler musiksnuttar. Planen är att snart också skapa en egen hemsida.

Låtlistan har i skrivande stund nästan femtio titlar.

Tips: Utbildningar inom historia

Historia

Religionshistoria

Idéhistoria

Musikhistoria

Kulturhistoria

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Tjejer släpps inte in i byggbranschen

Fler och fler tjejer söker sig till gymnasieprogram inom el, bygg och fordon. Men trots viljan att trotsa invanda könsroller har unga kvinnor svårt att slå sig in på arbetsmarknaden. Antalet kvinnliga sökande till de traditionellt manliga yrkesförberedande programmen på gymnasiet har ökat på många fronter. Men flera faktorer bidrar till att mansdominansen i vissa yrken bibehålls.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Hon lär eleverna att spara

Informatören Vera-Linn Karlsson åker runt till svenska gymnasieskolor och föreläser om sparande och privatekonomi i ett skolprojekt. Obetalda snabblån ökade med 62 procent hos Kronofogden förra året, och ungdomars andel ökar. För att råda bot på okunskapen om hur man sköter sin ekonomi har privatekonomi fått mer plats i samhällskunskapsundervisningen på gymnasiet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Så ska stressade elever slappna av

Magont och huvudvärk blir vanligare när gymnasielever i Lund stressar allt mer. Nu presentera skolorna förslag som ska stoppa utvecklingen. I en enkät uppger två av tre kvinnliga gymnasieelever i Lund att de känner stress flera gånger varje vecka. Problemet blir vanligare och allt fler säger också att de har besvär med huvudvärk och magont. – Många ungdomar känner att de måste vara duktiga i skola ...
Läs mer